Relația dintre China și organizațiile internaționale generatoare de securitate

Authors

  • Lt.Ionela Cătălina MANOLACHE *Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est București, România

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-23-38

Keywords:

China, NATO, OSCE, ONU, cooperare, provocări, securitate.

Abstract

La momentul actual, mediul internațional se caracterizează prin complexitate. Securitatea globală este amenințată de numeroși factori, iar organizații specifice, precum NATO, OSCE sau ONU, depun eforturi pentru eliminarea sau minimizarea acestor provocări. Un element important în acest sens îl constituie evoluția economică a statelor. Supremația economică aduce cu sine avantaje și în alte domenii de dezvoltare, precum cel politic, social sau militar. China este statul care a surprins întreaga lume prin capacitatea sa de evoluție pe plan economic, devenind un actor important în domeniu într-un timp relativ scurt. Acest statut îi oferă atât beneficii, cât și numeroase obligații, printre care aceea de a coopera cu organizațiile de securitate în vederea dezvoltării unui climat de pace la nivel internațional. Tocmai de aceea statul chinez trebuie să mențină o bună relație cu aceste organizații și să depună eforturi pentru a genera securitatea proprie, dar și pe cea colectivă, asigurând un climat de pace și fiind un exemplu pentru alte structuri.

References

Beslin, Shaun. 2013. China and the global order: signalling threat or friendship? Vol. 89. Oxford: International Affair Press.

Dotson, John. 2014. Political factions and spicy gincer: elder networks in PCR politics.Washington: Global Research and Analytics.

EPP. 2020. „Relațiile UE – China”. https://www.eppgroup.eu/ro/zona-presei/publicatii/relatiile-ue-china.

Eremia, Cristian. 2020. „Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS – perturbate de conflicte între India, China și Pakistan”. https://monitorulapararii.ro/organizatiade-cooperare-de-la-shanghai-si-brics-perturbate-de-conflicte-dintre-india-china-si-pakistan-1-33443.

Farhad, Manjoo. 2017. Snap Makes a Bet on the Cultural Supremacy of the Camera. New York Times.

LaSalle, Peter. 2017. ”Conundrum: A Story about Reading”. New England Review 38 (1): 95-109.

Ropot, Traian. 2018. „China și SUA: interese și rivalități geopolitice în zona Pacificului”. Administrarea Publică 2 (98): 115-119.

Spakowshi, Nicola. 2009. National aspirations on a global stage: concepts of world/ Global history in contemporary China. Cambridge: University Press.

Wikipedia. 2023. https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Rela-C89Biile_externe_ale_Chinei.

Xue, Lei. 2014. China as a permanent member of the UNSC. Berlin: Friedrich Ebert Stifung Press

Downloads

Published

2023-10-09

Issue

Section

Articole