Stadiul relației dintre NATO și RUSIA și evoluția acesteia în viitor

Authors

  • Lt.Ionela Cătălina MANOLACHE Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est București, România

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-23-36

Keywords:

NATO, Rusia, conflict, agresiune, securitate, colaborare, Război Rece.

Abstract

Momentul 24 februarie 2022 a fost cel care a închis chiar și ultima poartă de dialog dintre Rusia și NATO. Deși marile organizații de securitate au depus eforturi uriașe pentru a împiedica acțiunile Rusiei, aceasta nu a ținut cont, continuându-și planurile ambițioase. După finalizarea Războiului Rece, relațiile dintre Rusia și NATO păreau să se stabilizeze, existând chiar colaborare în unele domenii. Chiar și așa, a existat întotdeauna o urmă de neîncredere, fiecare parte temându-se de intențiile celeilalte. Rusia, pe de-o parte, privește NATO ca pe o amenințare la adresa propriei securități, ca urmare a extinderii blocului, iar NATO consideră statul rus principalul pericol pentru statele membre, având în vedere conflictul pe care l-a declanșat și pe care îl continuă, în ciuda tuturor opreliștilor și acuzațiilor care i se aduc.

References

Chifu, Iulian. 2022. Studii prospective și metodologii alternative. Eșafodajul de securitate în secolul 21. București: RAO.

Clapp, Sebastian. 2022. Russia’s war on Ukraine: NATO response. European Parliamentary Research Service.

Fix, Liana și Michael Kimmage. 2023. ”How China Could Save Putin’s War in Ukraine. The Logic-and Consequences-of Chinese Military Support for Russia”. https://www.foreignaffairs. com/china/how-china-could-save-putins-war-ukraine.

Hamilton, Daniel. 2016. Forward Resilience, Protecting Society in an Interconnected World.Washington: Center for Transatlantic Relations.

Ionașcu, Andrei. 2016. „Agenția Mondială Antidoping a confirmat atacul grupului de spionaj cibernetic din Rusia”. Mediafax. https://www.mediafax.ro/sport/agentia-mondialaantidoping-a-confirmat-atacul-grupului-de-spionaj-cibernetic-din-rusia-15700571.

Kolesnikov, Andrei. 2023. ”Putin`s second front. The war in Ukraine has become a battle for the russian psyche”. https://www.foreignaffairs.com/russian-federation/putins-second-front.

NATO. 2022. ”NATO – Russia: Setting the record straight”. https://www.nato.int/cps/en/natohq/115204.htm.86

Parlamentul European. 2020. Rezoluție comună referitoare la situația din Rusia: otrăvirea lui Alexei Navalnâi.

Srîmbovschi, Sabrina. 2011. „Analiza politicii externe a Rusiei: de la cooperare și convergență normativă cu Uniunea Europeană, la competiție geopolitică și realpolitik”. https://www.academia.edu/11341407/ANALIZA_POLITICII_EXTERNE_A_RUSIEI_DE_LA_COOPERARE_.

Trenin, Dimitri. 2009. NATO and Russia: Partnership or Peril? Moscow: Carnegie Moscow Center.

Downloads

Published

2023-10-09

Issue

Section

Articole