Sprijinul structurilor de informații în contracararea acțiunilor de inducere în eroare ale adversarului la nivel operativ

Authors

  • Cristian-Octavian Stanciu Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”
  • George-Ion TOROI Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-23-25

Keywords:

inducerea în eroare;, contracararea inducerii în eroare; informații;, detectare;, Rusia; ., conflict

Abstract

Având în vedere natura complexă și dinamică a războiului modern, inducerea în eroare a devenit un instrument vital în mediul de operare contemporan pentru realizarea succesului operațional și obținerea avantajelor strategice. Din acest motiv, contracararea acestor tipuri de acțiuni desfășurate de inamic reprezintă o cerință operațională crucială, în sprijinul realizării efectelor dorite și, în consecință, îndeplinirii misiunii. În plus, odată cu sporirea utilizării tehnologiilor moderne și a tacticilor de război informațional de către posibilii adversari, informațiile au devenit o resursă esențială în operațiile de contracarare a acțiunilor înșelătoare ale acestora, prin asigurarea unui nivel ridicat de protecție și siguranță a personalului și operațiilor militare proprii. Războiul ruso-ucrainean în desfășurare a dovedit încă o dată că inducerea în eroare rămâne un instrument viabil în mediul de operare contemporan și poate fi considerată, în continuare, un multiplicator uriaș al efectelor operaționale pe câmpul de luptă. Având în vedere aceste considerente, studiul de față explorează diferite abordări pentru diminuarea și contracararea impactului înșelăciunii la nivelul operativ al conflictului și identifică modalități concrete prin care funcția întrunită „Informații” poate sprijini eforturile de contracarare a inducerii în eroare a adversarului, pe parcursul întregului său proces

Author Biography

Cristian-Octavian Stanciu, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Mă numesc STANCIU N Cristian-Octavian, m-am născut la data de 05.08.1973 în București, iar din anul 1995 sunt ofiter, arma geniu, al Armatei României. Din punct de vedere al educației și formării, am absolvit următoarele forme de învățământ: -1995-Institutul Militar de Geniu, Construcții și Căi Ferate “Panait Donici’; -1999-Universitatea Politehnică București, facultatea de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice; -2011-Universitatea Națională de Apărare "Carol I", Master în domeniul "Științe Militare și Informații", specializarea Securitate și Apărare Națională; -2013-Universitatea Națională de Apărare "Carol I", Master în domeniul "Științe Militare și Informații", specializarea conducere inter-arme Forțe Terestre; -din 2013 sunt student doctorand al Școlii Doctorale din cadrul Universității Naționale de Apărare "Carol I", în domeniul "Științe Militare" Începând cu anul 1995 mi-am desfășurat activitatea pe linie de geniu în unități aparținând Forțelor Aeriene, urcând treptele carierei militare de la funcția de comandant pluton, comandant de companie, șef Birou Sprijin Operații / A-3 Operații, , iar din martie 2013 am îmbrățișat cariera didactică, ocupând funcții de instructor superior și instructor avansat în cadrul Departamentului Forțe Terestre / Facultatea de Comandă și Stat Major/ Universitatea Națională de Apărare "Carol I" .

References

AFM. 2018. Army Field Manual - Warfighting Tactics Part 1: The Fundamentals. UK Ministry of Defence.

AJP-01. 2022. Allied Joint Doctrine, Edition F, Version 1. NATO Standardization Office.

AJP-2. 2020. Allied Joint Doctrine for Intelligence, Counter-Intelligence and Security, edition B, version 1. NATO Standardization Office.

AJP3.10.2. 2020. Allied Joint Doctrine for operations security and deception,ediția A, versiunea a 2-a. NATO Standardization Office.

Bennett, Michael și Edward Waltz. 2007. Counterdeception Principles and Applications for National Security. London: Artech House.

FM3-13.4. 2019. Army Support to Military Deception. US Department of the Army.

JP3-13.4. 2017. Military Deception. US Joint Chiefs of Staff.

McPherson, Denver E. 2010. ”Deception Recognition: Rethinking the Operational Commander’s Approach.” https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/ADA535598.pdf.

Moore, David T. 2015. ”A Short Primer on Deception and What to Do About It.” American Intelligence Journal, vol. 32, no. 2: 3-12.

NATO. 2022. ”NATO Strategic Concept.” https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2022/6/pdf/290622-strategic-concept.pdf.

Whaley, B. 1969. Stratagem: Deception and Surprise in War. Center for International Studies, Massachusetts Institute of Technology.

Downloads

Published

2023-07-05

Issue

Section

Articole