ORIENTAREA ‒ O DISCIPLINĂ SPORTIVĂ NECESARĂ PENTRU INSTRUIREA MILITARILOR

Authors

  • George-Florin BĂIȚAN Academia Tehnică Militară

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-22-65

Abstract

Astăzi, complexitatea operațiunilor tactice și a desfășurării trupelor este de așa natură încât este esențial pentru toți militarii, să poată interpreta o hartă și să fie în stare să folosească o busolă, pentru a se deplasa rapid și eficient pe câmpul de luptă. Orientarea poate fi folosită pentru a dezvolta multe dintre calitățile esențiale unui militar loial, demn și onest. Acțiunea de a găsi drumul

Astăzi, complexitatea operațiunilor tactice și a desfășurării trupelor este de așa natură încât este esențial pentru toți militarii, să poată interpreta o hartă și să fie în stare să folosească o busolă, pentru a se deplasa rapid și eficient pe câmpul de luptă. Orientarea poate fi folosită pentru a dezvolta multe dintre calitățile esențiale unui militar loial, demn și onest. Acțiunea de a găsi drumul pentru a ajunge la destinație oferă orientaristului provocarea de a naviga pe un teren complex și accidentat, în timp ce se deplasează cu viteză, combinând deprinderile de orientare și capacitatea de efort aerobă. Pentru a fi competitiv la acest nivel, acesta trebuie să se antreneze în mod regulat, nu numai pentru a crește calitățile motrice (precum viteza și rezistența), ci și pentru a-și îmbunătăți abilitățile cognitive (mentale). Militarii care participă la activități fizice specifice orientării beneficiază de o îmbunătățire a capacității cardiovasculare, a puterii și a energiei care le permit să susțină efortul fizic sau mental pentru perioade lungi de timp, le construiește un anumit nivel de conștientizare de sine și le dezvoltă un simț al coeziunii de echipă.

 

pentru a ajunge la destinație oferă orientaristului provocarea de a naviga pe un teren complex și accidentat, în timp ce se deplasează cu viteză, combinând deprinderile de orientare și capacitatea de efort aerobă. Pentru a fi competitiv la acest nivel, acesta trebuie să se antreneze în mod regulat, nu numai pentru a crește calitățile motrice (precum viteza și rezistența), ci și pentru a-și îmbunătăți abilitățile cognitive (mentale). Militarii care participă la activități fizice specifice orientării beneficiază de o îmbunătățire a capacității cardiovasculare, a puterii și a energiei care le permit să susțină efortul fizic sau mental pentru perioade lungi de timp, le construiește un anumit nivel de conștientizare de sine și le dezvoltă un simț al coeziunii de echipă.

 

Author Biography

George-Florin BĂIȚAN, Academia Tehnică Militară

Mr. Băiţan George Florin este asistent universitar la Academia Tehnică Militară unde predă, începând cu anul universitar 2007-2008, cursurile de Educaţie fizică militară şi Educaţie fizică şi sport. Este absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung-Moldovenesc, promoţia 1996, şi al Facultăţii Militare de Educaţie Fizică şi Sport „General Virgil I. Bădulescu” din cadrul Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti, promoţia 2000. În anul 2005, cînd era încadrat ca ofiţer în compartimentul conducere operaţii şi instrucţie, a participat timp de 6 luni cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” la misiunea „Antica Babilonia” din Irak. În anul 2011 finalizează cursurile masterului de Managementul activităţilor de educaţie fizică şi sport din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ecologice din Bucureşti. A participat la două activităţi de tip Staff Mobility – Training în cadrul programului ERASMUS, la Academia Forţelor Terestre din Wroclaw, Polonia în anul 2014 şi la Universitatea din Amsterdam, Olanda în anul 2015. Începând cu 01.10.2014 este student doctorand la Şcoala doctorală din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, domeniul „Ştiinţe militare”.

References

Băițan, George Florin și Gabriel Constantin Ciapa. 2013. Orientarea sportivă. București: Editura Academiei Tehnice Militare.

Burns, Bob și Mike Burns. 2015. Wilderness Navigation: Finding Your Way Using Map, Compass, Altimeter & GPS. Mountaineers Outdoor, 3rd Edition. Seattle – USA: Mountaineers Books.

Caudill, Craig și Tracy Trimble. 2019. Essential Wilderness Navigation. Salem – USA: Page Street Publishing Co.

Ciapa, Gabriel Constantin. 2015. ”Military Topography Versus Sports Orientation In The Army”. The 11th International Conference „Strategies XXI”, Technologies – military applications, simulations and resources. Bucharest: ”Carol I” National Defence University.

DEteck Publications.Inc. 2022. Accesat la 02.01.2022. https://www.dpi-proceedings.com/index.php/dtem/article/viewFile/35235/33817.

ejobscariera 2022. Accesat la 02.02.2022. https://cariera.ejobs.ro/cum-sa-folosesti-abilitatile-transferabile-la-interviu.

Ferguson, Charles și Robert Turbyfill. 2013. „Discovering Orienteering: Skills, Techniques, and Activities.” Champaign – USA: Human Kinetics.

Försvarsmakten 2022. Accesat la 02.01.2022. https://www.forsvarsmakten.se/en/about/organisation/training-units-schools-and-centres/military-academy-karlberg.

Hawkins, Pete. 2013. „Map and Compass, A comprehensive guide to navigation.” Kendal - Great Britain: Cicerone Press.

Healthfitnessrevolution 2022. Accesat la 02.05.2022. https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-orienteering.

Human Kinetics 2022. Accesat la 02.06.2022. https://us.humankinetics.com/blogs/excerpt/learn-the-benefits-of-orienteering.

Jinming, Zeng. 2014. „Reform and Thinking of Orienteering Cross-country Teaching.” Journal of Military Transportation Academy: 82 - 85.

Lattanzi, Mark. 2020. ”Squiggly Lines: Map and Compass Navigation in Adventure Races and Rogaines. Blacksburg – SUA: Tanz Navigation.

Living Healthy Wealthy & Wise 2022. Accesat la 02.05.2022. https://www.livinghealthywealthywise.com/orienteering.

McNeill, Carol. 2014. ”Orienteering: Skills – Techniques - Training.” Crowood Sports Guides. Ramsbury - Great Britain: The Crowood Press Ltd.

Thayer 2022. Accesat la 02.02.2022. https://www.thayerleadership.com/blog/2017/finding-your-way-the-basics-of-land-navigation-can-help-you-overcome -the-ch.

The University of Akron. 2022. Accesat la 02.03.2022. https://www.uakron.edu/armyrotc/MS1/11.pdf.

wikipedia 2022. Accesat la 02.04.2022. https://ro.wikipedia.org/wiki/Tehnologii_emergente.

Yunda, Hu. 2011. Military Topography and Orienteering. Wuhan: Wuhan University Press.

Downloads

Published

2022-04-11

Issue

Section

Articole