VIITORUL RĂZBOIULUI- RĂZBOIUL HIBRID

Authors

  • Laurenţiu GRIGORE Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Abstract

Fizionomia războiul viitor este una din principalele direcţii de cercetare ale ştiinţelor militare. În această lucrare sunt analizate concepţiile cu privire la modul de manifestare a conflictului armat în viitor. Ipoteza de lucru de la care se pleacă este că „răzoiul viitor este un război a cărui trasatură esentială este dată de actiunea indirectă susţinută de una sau de ambele părti aflate in conflict” Ipoteza este susţinută de explicaţiile cu privire la caracteristicile unui război hibrid local sau limitat. Astfel, atacurile cibernetice, acţiunile de control economic, cumpărarea puterii politice, corupţia, transformarea populaţiei statului advers într-o veritabilă coloană a cincea, acţiunile în sfera protecţiei mediului etc sunt argumente temeinice în descrierea fizionomiei unui război hibrid.

Author Biography

Laurenţiu GRIGORE, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Absovent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie „Ioan Vodă” din Sibiu promoţia 1984, al Academiei de Inalte Studii Militare, promoţia 1995, şi al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, specializarea psihologie, promoţia 2000. Teza de doctorat, în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii cu tema „Profesionalism şi profesionalizare în generarea resursei umane în contextul evoluţiei artei militare” a susţinut o în anul 2003. Cariera militară se suprapune pe cea didactică. Astfel, a evoluat de la comandant pluton studenţi în anul 1984, respectiv preparator universitar în anul1995 la profesor universitar în anul 2007. Este preocutat în egală masură de domeiul ştiinţelor militare şi de cel al ştiinţelor educaţiei. În acest sens, acţionează pentru optimizarea actului didactic şi al managementului educaţional.

References

Carl von Clausewitz, Despre război, Editura Militară, 1982

-Sun Tzu, Arta războiului, Editura Nicol, 2012

-***** Războiul hibrid – un răspuns hibrid?, revista NATO, http://www.nato.int/docu/review/2014/Russia-Ukraine-Nato-crisis/Russia-Ukraine-crisis-war/RO/index.htm

Published

2015-07-06

Issue

Section

Articole