TRANSPUNEREA MIȘCĂRILOR FUNCȚIONALE ALE MILITARILOR ÎN ANTRENAMENTELE SPECIFICE CrossFit

Authors

  • George-Florin BĂIȚAN Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-51

Keywords:

CrossFit; pregătire fizică; antrenament; educație fizică militară; mișcări funcționale; fitness

Abstract

CrossFit-ul este un program de pregătire fizică de marcă, „amplu, general și cuprinzător”, incluzând o serie întreagă de exerciții și antrenamente fizice, cu creșteri progresive ale intensității, acesta putând fi o formă eficientă de exerciții fizice pentru militarii care caută o rutină diversă de antrenament. Bazându-se pe biomecanica corpului uman, transpusă în mișcări și exerciții funcționale, care permit îndeplinirea sarcinilor zilnice în mod eficient, variate în mod constant și executate la o intensitate ridicată, CrossFit-ul poate avea, de asemenea, efecte mentale și emoționale pozitive, ridicând nivelul de certitudine al militarului, în raport cu propriile abilități, capacități și judecăți. CrossFit-ul înseamnă mult mai mult decât să tragi de fiare în sala de forță, este o modalitate excelentă de a obține forma sportivă, de a crește masa musculară sau de a pierde în greutate și de a trăi un stil de viață sănătos. Comunitatea CrossFit este bine cunoscută pentru relațiile strânse care există între membrii săi, pentru promovarea patriotismului, precum și pentru sprijinul acordat comunității locale și veteranilor armatei, depunând eforturi într-o varietate de moduri, pentru a susține aceste valori.

Author Biography

George-Florin BĂIȚAN, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”

Lt.col. Băiţan George Florin este instructor superior în Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” unde predă, începând cu anul universitar 2007-2008, disciplinele: Educaţie fizică militară şi Educaţie fizică şi sport. Este absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung-Moldovenesc, promoţia 1996, şi al Facultăţii Militare de Educaţie Fizică şi Sport „General Virgil I. Bădulescu” din cadrul Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti, promoţia 2000. Deţine titlul de doctor în domeniul Științe Militare acordat în anul 2018 de către Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

În anul 2005, cînd era încadrat în compartimentul conducere operaţii şi instrucţie, a participat timp de 6 luni cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” la misiunea „Antica Babilonia” din Irak. Pregătirea academică şi-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri de specialitate, studii universitare de masterat, programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă sau participând la proiecte de mobilitate Erasmus+ (în țări precum: Franța, Olanda, Belgia, Polonia, Bulgaria).

Are o vastă activitate ştiinţifică, fiind autor a unui număr de 4 cărţi cu titlurile: Orientarea sportivă, Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în contextul integrării în NATO, Admiterea în instituțiile militare de învățământ din Ministerul Apărării Naționale – probele sportive și „Jocurile de mișcare în educația fizică militară”, participând la sesiunile de comunicări ştiinţifice și publicând articole (16 lucrări), apărute cu precădere la editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

References

*** Regulamentul educaţiei fizice militare, Editura Centrului tehnic-editorial al armatei, Bucureşti, 2013.
Andrei I., Importanța pregătirii fizice în procesul de instruire militară, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.
Băițan G.F., Admiterea în instituțiile militare de învățământ din Ministerul Apărării Naționale – probele sportive, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2020.
Ciapa G.C., Orientări și oportunități pentru pregătirea fizică a militarilor, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2019.
Gale C., 1600 Wods – 7 years of tried and tested functional fitness programming, Editura Lulu.com, Paperback, 2020.
Madden R., CrossFit: Military CrossFit Workouts for Beginners - Strength and Endurance Training, Kindle Edition, 2016.
Mitchell B., ”CrossFit workout craze sweeps the Corps”, Marine Corps Times, June 22, 2008.
Pelmuș A.D., Educația fizică militară – trecut, actualitate și perspectivă, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2019.
Wayne V., CrossFit:The Beginner's Guide: Exercises and Techniques to lose Weight and Gain Ultimate Strength, Kindle Edition, 2016.
Williams Tj., Cross Training: 1,000 WOD's To Make You Fitter, Faster, Stronger, Editura Createspace Independent Publishing Platform, Scotts Valley, California, US, 2015.
https://ro.hrvwiki.net/wiki/Metabolic_pathway#Major_metabolic_pathways
https://www.mensjournal.com/health-fitness/metabolic-conditioning-the-key-to-better-performance
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2325967114531177
https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/what-crossfit-it-right-you-here-s-what-you-need-ncna1070886
http://fitworkshop.com/what-is-crossfit
https://garagegympower.com/crossfit-beginners-guide
https://blog.feedspot.com/crossfit_blogs
https://unap.ro/index.php/ro/facultati-si-departamente/centrul-de-pregatire-a-cadrelor-militare-in-domeniul-educatiei-fizice-si-sportului-in-armata
http://CrossFit.com
https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/what-crossfit-it-right-you-here-s-what-you-need-ncna1070886

Downloads

Published

2021-12-29

Issue

Section

Articole