IMPACTUL TEHNOLOGIEI ASUPRA PROCESULUI DE PLANIFICARE ȘI LUARE A DECIZIEI

Authors

  • Silviu-Iulian GIMIGA Batalionul 72 Geniu „Cetatea București”

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-30

Keywords:

tehnologie; decizie; planificare; inteligență artificială; muniții inteligente.

Abstract

Planificarea sau previziunea, în calitate de funcție a managementului, are un rol deosebit în domeniul militar, asociat cu dezvoltarea noilor tehnologii, deoarece oferă posibilitatea expunerii unor cursuri de acțiune posibile și ajută în luarea deciziei de către un lider militar. O planificare judicioasă, o expunere corectă a resurselor și a modului lor de întrebuințare, stabilirea obiectivelor și a posibilităților de îndeplinire a acestora sunt câteva aspecte care contribuie la desăvârșirea procesului decizional și care implică necesitatea tehnologiilor moderne aplicate. În contextul actual, posibilitatea oferită de modelarea și simularea acțiunilor militare a dezvoltat și modalitățile de obținere a unei decizii eficiente prin folosirea unor sisteme de calcul și prin identificarea diferitelor cursuri de acțiune, cunoscând toți factorii de risc. Toate modificările suferite de echipamentele și sistemele tehnologice militare au forțat apariția unor noi doctrine, unor restructurări și a unor achiziții absolut esențiale pentru a asigura scopul organizației militare, siguranța națională și alianțele internaționale bazate pe menținerea păcii. În ceea ce privește sistemul militar, dezvoltarea noilor tehnologii și atributul procesului decizional contribuie la apariția și utilizarea „munițiilor inteligente”, care se bazează, în principal, pe circulația eficientă a informației, pe operarea sistematizată și gestionarea resurselor într-un mod oportun

Author Biography

Silviu-Iulian GIMIGA, Batalionul 72 Geniu „Cetatea București”

Născut la data de 31 iulie 1974 în comuna Gropniţa, județul Iaşi,  Silviu-Iulian GIMIGA este comandant al Batalionului 72 Geniu „Cetatea Bucureşti”.

Pregătirea postuniversitară a desfășurat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat și stagii de pregătire:

  • 2012 - Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, master conducere interarme forțe terestre;
  • 2015 - Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, Curs avansat de operaţii întrunite pentru ofiţeri de stat major (AJOSOC) JOINT;

De profesie militar, îşi desfăşoară activitatea, în calitate de ofițer activ în cadrul Ministerului Apărării Naționale din anul 1996. Pe parcursul carierei militare a ocupat o serie de funcţii de execuţie şi de conducere în unităţi militare de nivel tactic şi operativ care au concurat la luarea deciziei de a împărtăşi din experienţa acumulată prin publicarea unor articole şi înscrierea la examenul de doctorat.

 

References

Correia J., ”Military capabilities and the strategic planning conundrum”, Security and Defence Quarterly, vol. 24, nr. 2, 2019.
Cucu V., „Considerații privind conceptul de modelare și simulare (M&S)”, Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I” nr. 3, 2014.
Dogaru M., „Considerații asupra evoluției modelării și simulărilor militare”, Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I” nr. 3, 2015.
Grigoraș C., Repetiții și simulări în pregătirea operațiilor militare, Editura Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu, 2014.
Nedelcu N., ”Defense resources management using game theory”, Journal of Defence Resources Management, vol. 5, nr. 1 (8), 2014.
Nicolescu O., Verboncu I., Managementul organizației, Editura Economică, București.
Petrescu D.L., „Scenariul militar, cadru conceptual fundamental pentru exercițiile desfășurate la nivel tactic-operativ întrunit”, Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I” nr. 1, 2015.
Scales C., Okazawa S., Ormrod M., ”The managed readiness simulator: a force readiness model”, Winter Simulation Conference, 2011.
Sennersten C., Model-based simulation training supporting military operational processes, Blekinge Institute of Technology Doctoral Dissertation, series no. 2010.
Stanciu C., „Implicațiile sistemelor și tehnologiilor moderne în redefinirea unor noi concepte doctrinare”, Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I” nr. 1, 2015.
Teleșpan C., Stanciu L., Bazele managementului, Editura Academiei Forțelor Terestre, Ediție electronică Apologeticum, 2005.
Tănăsoiu G., Management general, Editura Academica Brâncuşi, Târgu-Jiu, 2010.

Downloads

Published

2021-10-12

Issue

Section

Articole