ANALIZA CONCEPTELOR DE AMENINȚARE LA ADRESA APĂRĂRII ȘI SECURITĂȚII NAȚIONALE
DOI:
https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-26Keywords:
amenințare; apărarea țării; securitate naționalăAbstract
Demersul de față examinează comparativ conceptul de amenințare utilizat în domeniul apãrãrii țării și cel al securității naționale prin investigarea instituțiilor și terminologiei legale și politico-administrative, cu scopul de a clarifica conținutul acestora. În acest sens, sunt examinate o serie de surse care beneficiază de universalitate, legitimitate și opozabilitate pentru a susține următoarele argumente: conceptul de amenințare în domeniul apărării țării și cel al securității naționale au sensuri distincte, care determină răspunsuri sociale și instituționale diferite.
References
*** Decizia Curții Constituționale nr. 80/2014 asupra propunerii legislative privind revizuirea Constituției României, para. 343.
*** Decizia Curții Constituționale nr. 872, din 25 iunie 2010 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, para. II.
*** Decizia Curții Constituționale nr. 802/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a sintagmei „ori altor asemenea interese ale țării”, cuprinsă în dispozițiile art. 3, lit. f) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, și a dispozițiilor art. 4, alin. (2) din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții procesual penale.
*** Legea nr. 45/1994 privind apărarea națională a României, cu modificările și completările ulterioare.
*** Legea apărării naționale a României nr. 45/1994.
*** Rezoluția ONU nr. 3314/1974 privind definiția agresiunii.
[Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”], Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), Editura Univers Enciclopedic Gold, București, 2012.
[Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti”], Micul dicționar academic, ediția a II-a, Editura Univers Enciclopedic, București, 2010.
Cazacu M. Aurel, Introducere în logica formală, Editura Fundației România de Mâine, București, 2009.
Dinstein Yoram, War, Aggression and Self-Defence, Cambridge University Press, 2011.
Storey Kate, ”The language of threats”, International Journal of Speech Language and the Law, vol. 2, nr. 1, 2013.
Walker L.O., Avant K.C., Strategies for Theory Construction in Nursing, Pearson New International Edition, 2014.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.