POSIBILE SOLUȚII DE MODERNIZARE ȘI INFORMATIZARE A CONTROLULUI FINANCIAR PREVENTIV PROPRIU ÎN MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS
DOI:
https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-22Keywords:
: control; controlul financiar preventiv propriu; controlul financiar preventiv în formă electronică; ghid de evaluare a sistemului de control intern în entitățile publice; proiect; sistem expert; DMS (Document Management System).Abstract
Controlul financiar preventiv propriu se derulează și în entități ale Ministerului Apărării Naționale, pe baza unui cadru normativ particularizat, plecând de la cel stabilit pentru toate instituțiile publice. Acest cadru normativ care se aplică în armată trebuie actualizat cu noile acte normative, adoptate la nivel național (avem în vedere OMFP nr. 103/2019, Legea nr. 133/2021 și OMF nr. 555/2021), care aduc importante elemente de noutate, mai ales în ceea ce privește integritatea persoanei desemnate să exercite activitatea de control financiar preventiv și efectuarea controlului financiar preventiv propriu în formă electronică. Exercitarea controlului financiar preventiv în formă electronică a fost introdusă din acest an printr-un act normativ distinct (OMF nr. 555/2021), ca urmare a pandemiei de Coronavirus, declanșată în anul 2020 (care continuă și în 2021), și obligă instituțiile publice să adopte norme metodologice specifice de aplicare, pe lângă cadrul general configurat de această reglementare. Pentru a veni în sprijinul acestor prevederi, au fost expuse în acest articol anumite soluții care pot fi avute în vedere de entitățile din armată în procesul de configurare a unor proceduri proprii, pentru derularea controlului financiar preventiv în formă electronică.
References
*** OMF nr. 555/2021 modificarea și completarea Anexei nr. 1 la O.M.F.P. nr. 923/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv și a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfășoară activitatea de control financiar preventiv propriu, Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 515, din 18.05.2021.
*** OMFP nr. 103/2019 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 923/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv şi a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfăşoară activitatea de control financiar preventiv propriu, Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 87/04.02.2019.
*** Ordinul ministrului apărării naționale nr. M 19/03.02.2018 pentru modificarea Ordinului M 120/19.11.2014 pentru aprobarea Normelor metodologice specifice privind organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv propriu în Ministerul Apărării Naţionale, Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 bis/09.03.2018.
*** OMFP nr. 923/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv şi a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfăşoară activitatea de control financiar preventiv propriu, Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 28/15.01.2016.
*** Ghid de evaluare a sistemului de control intern în entitățile publice, Curtea de Conturi a României, București, 2011, www.curteadeconturi.ro
Col.conf.univ. ec.dr.ing. Popa N. Vasile N., „Realizarea unui sistem informatic integrat pentru gestionarea documentelor unităților Ministerului Apărării implicate în misiuni internaționale”, Sesiune de comunicări științifice Managementul integrat al resurselor de apărare. Necesitate, actualitate, perspective, Universitatea Națională de Apărare „Carol I’, Brașov, 14 decembrie 2007.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.