AVANTAJELE UTILIZĂRII PENTATLONULUI MILITAR ÎN PREGĂTIREA PENTRU LUPTĂ A MILITARILOR

Authors

  • George-Florin BĂIȚAN Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”

DOI:

https://doi.org/10.53477/2065-8281-21-21

Keywords:

pentatlon militar; pregătire fizică; pregătire pentru luptă; comportamente emoționale; educație fizică militară; CISM.

Abstract

Mediul operațional contemporan în care militarii își desfășoară acțiunile militare este unul complex și, prin urmare, necesită parcurgerea unui program de instruire eficient, un proces de educare continuă a calităţilor fizice și a deprinderilor motrice indispensabile luptătorilor. Prin urmare, utilizarea mijloacelor specifice și asociate ale antrenamentului sportiv, particularizate potrivit conținutului specific al pentatlonului militar, devine extrem de utilă, deoarece are rolul de a îmbunătăți abilitățile militarilor și de a obține, prin intermediul lor, randamentul maxim. Încă de la începuturile sale, pentatlonul militar a fost conceput pentru a contribui la creșterea nivelului de pregătire fizică a militarilor și pentru a pune în valoare capacitatea de performanță a acestora, competiție care era în mod specific legată de abilitățile fizice, psihice, intelectuale, practice, creative și de conducere, necesare militarului pe câmpul de luptă.

Author Biography

George-Florin BĂIȚAN, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”

Lt.col. Băiţan George Florin este instructor superior în Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” unde predă, începând cu anul universitar 2007-2008, disciplinele: Educaţie fizică militară şi Educaţie fizică şi sport. Este absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung-Moldovenesc, promoţia 1996, şi al Facultăţii Militare de Educaţie Fizică şi Sport „General Virgil I. Bădulescu” din cadrul Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti, promoţia 2000. Deţine titlul de doctor în domeniul Științe Militare acordat în anul 2018 de către Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

În anul 2005, cînd era încadrat în compartimentul conducere operaţii şi instrucţie, a participat timp de 6 luni cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” la misiunea „Antica Babilonia” din Irak. Pregătirea academică şi-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri de specialitate, studii universitare de masterat, programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă sau participând la proiecte de mobilitate Erasmus+ (în țări precum: Franța, Olanda, Belgia, Polonia, Bulgaria).

Are o vastă activitate ştiinţifică, fiind autor a unui număr de 4 cărţi cu titlurile: Orientarea sportivă”, „Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în contextul integrării în NATO”,Admiterea în instituțiile militare de învățământ din Ministerul Apărării Naționale – probele sportive” și „Jocurile de mișcare în educația fizică militară”, participând la sesiunile de comunicări ştiinţifice și publicând articole (16 lucrări), apărute cu precădere la editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

References

*** Military Pentathlon Regulations, International Military Sports Council, 2019.
*** Regulamentul educaţiei fizice militare, Editura Centrul Tehnic-Editorial al Armatei, Bucureşti, 2013.
*** Training Guide for Military Pentathlon, ”Obstacle course”, Vienna, 2000.
Băițan G.F., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în contextul integrării în NATO, Editura Universității Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2019.
Ciapa G.C., Pregătirea fizică a militarilor din Armata României în conflictele moderne, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2018.
Gdonteli K., ”Investigation of the obstacle course performance at the Hellenic Military Academy”, Journal of Physical Education & Sport, 15(2), 2015.
Pelmuș A.D., Dezvoltarea capacității motrice a personalului militar, Editura Centrul Tehnic-Editorial al Armatei, București, 2021.
Ribas P.R., Cognitive Interventions in High Performance Sportive: Can Sport Simulate Combat?, Brazil Armed Forces, 2004.
Sopa I.S., Pomohaci M., ”Research regarding physical testing in the military pentathlon at the 50 m race with obstacles”, Land Forces Academy Review, Vol. XXIV, No 1(93), Sibiu, 2019.
https://www.military-pentathlon.org
https://nutritionist.info.ro/2021/06/01/dieta-fodmap-solutia-problemelor-digestive-la-sportivi
https://sciendo.com/article/10.2478/bsaft-2019-0019
https://www.milsport.one/medias/

Downloads

Published

2021-10-11

Issue

Section

Articole