Imagine copertă

COOPERAREA REGIONALĂ ŞI SECURITATEA REGIUNII EXTINSE A MĂRII NEGRE ÎN CONTEXTUL GLOBAL ACTUAL

Marius ROŞU

Abstract


Modificarea configuraţiei generale după anumite criterii ale statelor din Regiunea Extinsă a Mării Negre, a condus inevitabil la destructurări ale echilibrului politic regional şi mondial, urmate de procese active, uneori periculoase, de reaşezare a controlului principalelor zone strategice.
Schimbarea contextului strategic, în special pentru statele din Regiunea Extinsă a Mării Negre, este însoţită şi de amplificarea şi diversificarea unor factori de risc intern, a căror evoluţie negativă pentru securitatea statelor poate fi stimulată şi de adâncirea situaţiilor de criză politică, socială, militară şi economică. Regiunea Extinsă a Mării Negre se confruntă în ultimii ani cu o frecvenţă din ce în ce mai ridicată cu fenomenul migraţiei internaţionale. Acest flagel reprezintă unul din efectele negative produse de globalizare.
Situaţia de securitate din Regiunea Extinsă a Mării Negre a devenit foarte sensibilă în urma declanşării războiului de tip hibrid, acesta îmbinând conflictul de tip clasic cu dezimformări în toate mediile purtat de Federaţia Rusă pe teritoriul Ucrainei. Rusia a dat un semnal foarte clar în anul 2008 în Georgia de revenire la ambiţiile expansioniste. Acest semnal a fost tratat cu o oarecare lejeritate de către NATO şi Uniunea Europeană, în 2014 ajungând în faţa faptului împlinit ca Rusia să anexeze Crimeea printr-o invazie purtată aerian şi terestru. Estul Ucrainei este deasemenea controlat de Moscova, toate evenimentele secesioniste din regiunile Donbas, Lugansk şi Mariupol fiind finanţate şi susţinute cu armament.
Starea de insecuritate din Ucraina s-a propagat cu repeziciune şi este predominantă în Republica Moldova, stat pe teritoriul căruia se află un corp de armată a Federaţiei Ruse, staţionat în Transnistria, încă de la proclamarea independenţei sub pretextul menţinerii şi asigurării neutralităţii declarate prin constituţie.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


A. Cărţi de specialitate şi publicaţii periodice

Bădălan E., Securitate şi cooperare în spaţiul extins al Mării Negre, Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate, Securitate şi stabilitate în bazinul Mării Negre, Edit. Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2005.

Chifu Iulian, Gândire Strategică, Editura Institutului de ştiinţe politice şi Relaţii Internaţionale, Bucureşti, 2013.

Graham Evans, Jeffrey Newnham, Dictionar de relatii internationale englez-român, Editura Universal Dalsi, Bucuresti, 2001.

George Cristian Maior, Sergei Konoplyov, Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre, Editura Rao, Bucureşti, 2011.

Institutul Diplomatic Român, Policy Paper nr. 7 / 2014

B. Adrese web

http://jurnalul.ro/stiri/externe/guvern-ucraina-demisie-660055.html, accesat la data de 11.11.2014

http://fumn.eu/conflictul-din-ucraina-intre-conflict-intrastatal-si-razboi-interstatal, accesat la data de 20.11.2014
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com