COOPERAREA REGIONALĂ ŞI SECURITATEA REGIUNII EXTINSE A MĂRII NEGRE ÎN CONTEXTUL GLOBAL ACTUAL

Authors

  • Marius ROŞU Inginer, Doctorand, Comandant Navă, Garda de Coastă, Constanţa

Abstract

Modificarea configuraţiei generale după anumite criterii ale statelor din Regiunea Extinsă a Mării Negre, a condus inevitabil la destructurări ale echilibrului politic regional şi mondial, urmate de procese active, uneori periculoase, de reaşezare a controlului principalelor zone strategice. Schimbarea contextului strategic, în special pentru statele din Regiunea Extinsă a Mării Negre, este însoţită şi de amplificarea şi diversificarea unor factori de risc intern, a căror evoluţie negativă pentru securitatea statelor poate fi stimulată şi de adâncirea situaţiilor de criză politică, socială, militară şi economică. Regiunea Extinsă a Mării Negre se confruntă în ultimii ani cu o frecvenţă din ce în ce mai ridicată cu fenomenul migraţiei internaţionale. Acest flagel reprezintă unul din efectele negative produse de globalizare. Situaţia de securitate din Regiunea Extinsă a Mării Negre a devenit foarte sensibilă în urma declanşării războiului de tip hibrid, acesta îmbinând conflictul de tip clasic cu dezimformări în toate mediile purtat de Federaţia Rusă pe teritoriul Ucrainei. Rusia a dat un semnal foarte clar în anul 2008 în Georgia de revenire la ambiţiile expansioniste. Acest semnal a fost tratat cu o oarecare lejeritate de către NATO şi Uniunea Europeană, în 2014 ajungând în faţa faptului împlinit ca Rusia să anexeze Crimeea printr-o invazie purtată aerian şi terestru. Estul Ucrainei este deasemenea controlat de Moscova, toate evenimentele secesioniste din regiunile Donbas, Lugansk şi Mariupol fiind finanţate şi susţinute cu armament. Starea de insecuritate din Ucraina s-a propagat cu repeziciune şi este predominantă în Republica Moldova, stat pe teritoriul căruia se află un corp de armată a Federaţiei Ruse, staţionat în Transnistria, încă de la proclamarea independenţei sub pretextul menţinerii şi asigurării neutralităţii declarate prin constituţie.

Author Biography

Marius ROŞU, Inginer, Doctorand, Comandant Navă, Garda de Coastă, Constanţa

Marius Roşu s-a născut în Constanţa, în 1985. A primit diploma de inginer în domeniul inginerie navală din partea Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa, în 2009, şi diploma de jurist din partea Universitatii Ovidius din Constanţa, în 2011. A urmat cursurile în domeniul Inginerie şi managememnt naval şi portuar în cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, absolvind în 2011 cu titlul de master. Din 2012 şi până în prezent este doctorand în domeniul Informaţii şi securitate naţională în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I din Bucureşti. În perioada 2013 - 2014 a urmat cursurile Institutului Diplomatic Român în domeniul Politică Externă şi Diplomaţie. În perioada 2009-2011 a fost comandant de navă în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, iar din 2011 este comandant de navă în cadrul Gărzii de Coastă a României. Este membru activ în Asociaţia Internaţională a poliţiştilor.

References

A. Cărţi de specialitate şi publicaţii periodice

Bădălan E., Securitate şi cooperare în spaţiul extins al Mării Negre, Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate, Securitate şi stabilitate în bazinul Mării Negre, Edit. Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2005.

Chifu Iulian, Gândire Strategică, Editura Institutului de ştiinţe politice şi Relaţii Internaţionale, Bucureşti, 2013.

Graham Evans, Jeffrey Newnham, Dictionar de relatii internationale englez-român, Editura Universal Dalsi, Bucuresti, 2001.

George Cristian Maior, Sergei Konoplyov, Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre, Editura Rao, Bucureşti, 2011.

Institutul Diplomatic Român, Policy Paper nr. 7 / 2014

B. Adrese web

http://jurnalul.ro/stiri/externe/guvern-ucraina-demisie-660055.html, accesat la data de 11.11.2014

http://fumn.eu/conflictul-din-ucraina-intre-conflict-intrastatal-si-razboi-interstatal, accesat la data de 20.11.2014

Published

2015-04-02

Issue

Section

Articole