DIVERSIFICAREA AMENINŢĂRILOR CIBERNETICE ÎN CONTEXTUL EVOLUŢIEI PANDEMIEI DE SARS-CoV-2

Authors

  • Ovidiu-Dumitru RUSU Universitatea Națională de Apărare ”Carol”
  • Sorin TOPOR " Carol I" National Defence University

Abstract

Odată cu declanșarea pandemiei de SARS-CoV-2 provocările în domeniul comunicațiilor, tehnologiei informației și securității cibernetice au devenit mult mai numeroase şi complexe în acelaşi timp. Continuarea realizării transferului anumitor activități cotidiene în spațiul cibernetic va da naștere la noi provocări majore, cu multe elemente de noutate și cu multe necunoscute. Este greu de previzionat cum va evolua spațiul virtual în viitor și cum va răspunde cerințelor formulate de societate. Entitățile statale sau nonstatale sunt nevoite să se adapteze rapid la noile cerințe ale spațiului cibernetic. Istoria ne-a demonstrat că schimbările majore vor genera inevitabil alte schimbări la care societatea va trebui să găsească soluțiile adecvate care să-i asigure continuitatea. Evoluția societății în pandemia de SARS-CoV-2 ne demonstrează în fiecare zi că dezvoltarea infrastructurii de comunicații și tehnologiei informației, precum și asigurarea securității cibernetice sunt elemente esențiale, fără de care anumite sectoare de activitate nu pot funcționa la parametri normali.

Author Biography

Ovidiu-Dumitru RUSU, Universitatea Națională de Apărare ”Carol”

Născut la data de 28.02.1978, în localitatea Bumbești-Jiu,  Ovidiu-Dumitru Rusu este absolvent al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, arma comunicații, promoția 2000.

Pregătirea academică și-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat, stagii de pregătire.

Master conducere interarme forțe terestre, promoția 2015.

Student doctorand în cadrul Școlii doctorale a Universității Naționale de Apărare „Carol I” din anul 2018.

De profesie ofițer, arma comunicații, își desfășoară activitatea în calitate de șef de birou la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

 

References

*** Threat Landscape ‒ Cyber espionage, ENISA, 2020.
*** Threat Landscape ‒ List of top 15 threats, ENISA, 2020.
*** Strategia naţională de apărare a României pentru perioada 2020-2024, București, 2020.
[Ministerul Apărării Naționale], Carta albă a apărării, București, 2020.
[Serviciul Român de Informații], Buletinul CYBERINT, semestrul I, 2020.
[Serviciul Român de Informații], Buletinul special CYBERINT în contextul COVID-19, 2020.
https://home.kpmg/.html
https://www.defense.ro
https://www.sri.ro
https://certmil.ro
https://www.chinadaily.com.cn/china/2006-11/23/content_740511.htm
https://romania.europalibera.org/a/coronavirus-de-ce-%C3%AEn-epidemia-de-sars-%C3%AEn-2003-au-murit-mult-mai-pu%C8%9Bini-oameni/30545956.html
https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24369538-oficiali-din-guvern-sri-confruntam-adevarata-pandemie-spatiul-cibernetic-victime-fost-romania-semnalul-alarma-privinta-securitatii-5g.htm.
https://www.digi24.ro/interviurile-digi24-ro/cine-sunt-spionii-din-telefon-si-din-calculator-interviu-cu-directorul-cyberint-anton-rog-1352811

Downloads

Published

2021-03-31

Issue

Section

Articole