COVID 19 – POTENŢIAL IMPACT ASUPRA PROIECŢIEI PUTERII NAVALE

Authors

  • Valentin-Marian TOMA Forțele Navale Române

Abstract

 

Proiecţia puterii navale are rolul de a proteja interesele maritime ale unei ţări, de a transmite mesaje puternice atât aliaţilor, cât şi inamicilor, de a modela mediul de securitate astfel încât să se evite escaladarea conflictelor apărute într-un anumit spaţiu maritim. În acest articol, pe fondul actual al pandemiei de COVID-19, am analizat modul în care este afectată proiecţia elementelor puterii navale, în special navele de luptă, în cadrul misiunilor stabilite şi al angajamentelor internaţionale asumate. Am stabilit, ca ipoteză de cercetare, faptul că forțele navale rămân principalul instrument de asigurare a continuităţii proiecţiei puterii navale în diferite spaţii maritime pe fondul răspândirii epidemiei de COVID-19. Pentru validarea ipotezei de cercetare, am stabilit două direcţii de studiu, care se axează pe analiza importanţei aplicării conceptului de proiecţie a puterii navale şi a modului în care pandemia de COVID-19 influenţează acţiunile forţelor navale. Lecţiile învăţate, reieşite din provocările pe care le-au avut forţele navale în timpul acestei pandemii, vor avea, în viitor, un impact major asupra modului de organizare, instruire, alocare de forţe, dezvoltare capabilităţi, astfel încât expunerea personalului să fie minimă la pericole suplimentare.

Author Biography

Valentin-Marian TOMA, Forțele Navale Române

Născut la data 14.07.1973, în localitatea Târgu-Jiu,  Valentin-Marian TOMA este absolvent al Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, Facultatea de Marină Militară, promoţia 1996. În prezent este doctorand al Universității Naționale de Apărare ”Carol I”, domeniul Științe militare.

Pregătirea academică şi-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat, stagii de pregătire:

  • 1991 - 1996 Academia Navală  „Mircea cel Bătrîn”  Constanţa, România;
  • 2000 - Curs avansat comandanti de nave, Academia Navală  „Mircea cel Bătrîn”;
  • 2006 - Brigade Staff Officers Course, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”;
  • 2009 - Curs de stat major Naval Staff College/Naval War College – Newport – SUA;
  • 2012 - 2014 - Studii universitare de masterat în domeniul Stiințe militare, Conducere interarme Forţe Navale, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”;
  • 017 - Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă

    Conducere Forțe Navale, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

             

         

References

*** FN-1, Doctrina Forţelor Navale, Bucureşti, 2018.
*** US Navy COVID-19 Leaders' Handbook, June 30, 2020.
Scipanov Lucian Valeriu, Proiecţia puterii maritime ‒ soluţie la consolidarea securităţii regionale, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2018.
Speller Ian, Understanding Naval Warfare, Routledge Tazlor & Francis Group, Second Edition, 2019.
Till Geoffrey, Seapower a guide for twenty-first century, Routledge Tazlor & Francis Group, Third Edition 2013.
https://istorie-edu.ro/istoria-universala/grecia-antica/razboiul-peloponesiac.html
https://War_and_epidemics_A_chronicle_of_infectious_diseas
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2771114
https://www.agerpres.ro/social/2020/11/13/constanta-marinarii-de-pe-fregata-regina-maria-sunt-transportati-in-trei-serii-la-spitalul-militar-modular-pentru-covid-19--609156

Downloads

Published

2021-03-31

Issue

Section

Articole