DINCOLO DE SACRU ȘI PROFAN
‒ OMUL ÎN CIBERSPAȚIU ‒
DOI:
https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-21Abstract
Încă de la începutul umanității, omul a oscilat între două spații ontologice: sacru și profan. În toate marile religii ale lumii, omul își înțelege scopul pe acest pământ ca pe o căutare sau trecere către o eternitate a fericirii, un spațiu și un timp în fața căruia el suportă o nostalgie incurabilă. Vremea telurică și nostalgia paradisului îl obligă pe om să invoce divinitatea, construind pentru această întâlnire spații sacre. Progresul tehnologic și noi curenți filosofici au încercat să vindece omul de această nostalgie pentru totdeauna, perfecționând moartea divinității. Într-un impuls creativ fără precedent, omul s-a ridicat cu trufie, îndrăznind să creadă că poate deveni el însuși creator. Spațiul cibernetic este cea mai spectaculoasă revoluție a inteligenței umane, în plină desfășurare. Ce este omul, în raport cu creația sa?
References
Eliade Mircea, Sacrul și profanul, traducere de Brândușa Prelipceanu, Editura Humanitas, București, 1995.
Horia Vintilă, Dumnezeu s-a născut în exil. Jurnalul lui Ovidiu la Tomis, Traducere din limba franceză de Ileana Cantuniari, Editura Vremea, București, 2016.
Larchet Jean-Claude, Captivi în Internet, în limba română de Marinela Bojin, Editura Sofia, București, 2018.
Nadolu, Bogdan, Sociologia comunicării de masă, Editura Excelsior Art, Timișoara, 2007.
Nadolu Bogdan, Sociologia spațiilor virtuale, Editura Eurostampa, Timișoara, 2004.
Snowden Edward, Dosar permanent, Editura Nemira, București, 2019.
Țuțea Petre, Omul. Tratat de antropologie creștină. Problemele sau cartea întrebărilor, Colectia Philosophia Perennis, Editura Timpul, 1992.
https://www.techopedia.com/definition/2493/cyberspace, accesat la 29.02.2020.
https://www.eff.org/cyberspace-independence, accesat la 29.02.2020.
https://religiousstudies.duke.edu/courses/religion-cyberspace, accesat la 29.02.2020.
https://www.researchgate.net/publication/332274714_WHEN_RELIGION_MEETS_THE_INTERNET_Cyber-Religion_and_the_Secularization_Thesis, accesat la 29.02.2020.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Articolele publicate sunt supuse legii copyright-ului. Toate drepturile sunt rezervate Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, indiferent dacă se are în vedere întregul material sau o parte a acestuia, în special drepturile privind traducerea, retipărirea, reutilizarea ilustraţiilor, citatele, difuzarea prin mass-media, reproducerea pe microfilme sau orice alt mod şi stocarea în bănci de date. Sunt autorizate orice reproduceri fără perceperea taxelor aferente cu condiţia precizării sursei.