CONSIDERAŢII PRIVIND ADAPTAREA FUNCȚIONĂRII LANȚURILOR DE APROVIZIONARE-LIVRARE, ÎN CONDIȚIILE EFECTELOR NEFASTE ALE COVID-19 ÎN ROMÂNIA

Authors

  • Gheorghe MINCULETE Universitatea Națională de Apărare ”Carol”

DOI:

https://doi.org/10.12753/2065-8281-20-15

Abstract

Condițiile socioeconomice actuale sunt neprielnice atât pe plan național, cât și internațional, din cauza apariției, manifestării și extinderii, în China și apoi la nivel global, a unui nou tip de virus cu efecte nefaste, COVID-19.

Diminuarea la minimum a activităților economice naționale, ca și consecință a efectelor pandemice, va determina, treptat, apariția recesiunii și apoi a crizei economice, care se va resimți de la zi la zi, cu implicații interne și internaționale nedorite.

Deteriorarea treptată a funcționării economiei naționale s-a produs, evident, ca urmare a devenirii nefuncționale a majorității lanțurilor de aprovizionare-livrare cu componente interne, europene sau internaționale.

În acest articol ne-am propus să tratăm aspectele particulare ale funcționării sau nu a lanțurilor de aprovizionare-livrare, pe baza unui management adaptat situațiilor unei crize nemaiîntâlnite până acum, care a determinat și la nivelul statului român declararea stării de urgență și apoi a stării de alertă.

Prin originalitatea tratării aspectelor care țin de riscurile economico-sociale, cu implicații asupra traiului și sănătății populației, am căutat să evidențiem riscurile și managementul lor aferent în funcționarea lanțurilor de aprovizionare-livrare, în condiții de risc și de incertitudine, generate de efectele nefaste ale pandemiei de COVID -19.

References

*** Legea nr. 55, din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, Monitorul Oficial nr. 396, din 15 mai 2020.
Amitava Sengupta, Impact Of COVID-19 On Global Supply Chains and Opportunities in the Post-COVID World, CL Technologies, April 14, 2020; https://www.google.ro/amp/s/www. entrepreneur.com/amp.html/349229
Baily Peter, Farmer David, Jessop David, Jones David, Principiile şi managementul achiziţiilor, eight edition, ARC Printing-House, Chişinău, 2004.
Christopher Martin, Logistics and Supply Chain Management, 5th Edition pdf free - Book Hut, Publisher: Pearson Education Limited, 2016.
Robinson Bruce, Supply Chain Management. Publisher: Clanrye International, 2015.
Ross David Frederich, Introduction to Supply Chain Management Technologies, CRC Press, 2010.
Russo Ivan, Confente Ilenia, Customer Loyalty and Supply Chain Management: Business-to-Business Customer Loyalty Analysis, Routledge Publishing, 2017.
Sean Galea-Pace, Mar 12, 2020, SUPPLY CHAIN RISK MANAGEMENT - COVID 19, https://www.google.ro/amp/s/www.supplychaindigital.com/supply-chain-management/supply-chain-risk-management-covid-19%3famp
COVID-19: Managing supply chain risk and disruption, https://www2.deloitte.com/global/en/ pages/risk/articles/covid-19-managing-supply-chain-risk-and-disruption.html
https://m.mediafax.ro
https://icograms.com/templates/logistics-supply-chain-management.pn

Downloads

Published

2020-07-01

Issue

Section

Articole