NECESITATEA ÎNFIINŢĂRII UNOR STRUCTURI CU ATRIBUŢII ÎN DOMENIUL MANAGEMENTULUI CARIEREI INDIVIDUALE – TREAPTĂ DE EVOLUŢIE CĂTRE STATUTUL DE ARMATĂ MODERNĂ

Authors

  • Iliuţă VLAD Academia Tehnică Militară
  • Sorin PÎNZARIU Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Abstract

Având în vedere faptul că, la nivelul Armatei României, nu există structuri cu atribuţii în domeniul managementului carierei individuale, care să se ocupe cu planificarea carierei militarilor şi a parcursurilor profesionale, considerăm că, în conformitate cu practicile din armatele moderne membre NATO, este necesar să se înfiinţeze astfel de structuri, de la nivel de batalion/similar până la nivel central, prin reorganizarea structurilor de personal. În acest fel, numărul de funcţii din organigrama fiecarei unităţi militare nu va fi afectat, în schimb evoluţia în carieră a militarilor va fi îmbunătăţită semnificativ.

Author Biography

Iliuţă VLAD, Academia Tehnică Militară

Născut la 04.04.1971, în localitatea Videle, județul Teleorman, Vlad Iliuță este absolvent al Facultății de comandă şi stat major, din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, promoţia 2011. Este doctorand în ştiinţe militare, titlul fiindu-i acordat, în anul 2015, de către Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Pregătirea academică şi-a completat-o, după absolvirea Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” (Sibiu) şi a Universităţii „Lucian Blaga” (Sibiu), în specializarea socio-psihopedagogie, prin absolvirea unui curs postuniversitar, în domeniul managementului resurselor umane, în Franţa, la Écoles du Commissariat de l’Armée de Terre de Montpellier. De profesie ofiţer, își desfășoară activitatea, în calitate de locţiitor al comandantului, la Academia Tehnică Militară.

References

*** Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare.

*** Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

*** Loi n° 2009-972 du 3 août 2009, article 43 (JO n° 180 du 6 août 2009, texte n° 4; signalé au BOC 34/2009; BOEM 350.3.2) modifiée.

Dumitrescu M., Introducere în management şi management general, Editura Eurounion, Oradea, 1995.

Ollivier D., La bataille de l’efficacité personnelle, Les Éditions D’organisation, Paris, 1989.

Sieiro, J., Tres factores de seguridad: liderazgo, comunicación, creatividad, Ejército, Spania, an 57, nr. 675, sep. 1996.

Published

2018-04-02

Issue

Section

Articole