CONCEPTUL „JOINT ISR” – PREZENT ȘI VIITOR

Authors

  • Ştefan CÎMPEAN Statul Major al Forțelor Terestre

Abstract

Globalizarea, tehnologizarea și aspectele umane complexe, factori ce influențează fundamental noul mediu operațional, au dus la lărgirea spectrului de amenințări și incertitudini în conflictele militare. Pentru a face față acestor factori de instabilitate, este necesară obținerea sau menținerea unei superiorități informaționale, avantaj ce se obține prin activități și operații din domeniul informațiilor, supravegherii și cercetării (ISR). În contextul actual de securitate la nivel regional și global, în viziunea NATO, existența unui sistem întrunit ISR este esențială pentru toate operațiile militare, deoarece acesta asigură informații și produse de informații factorilor de decizie și executanților asigurând condițiile pentru luarea unor decizii corecte și în timp oportun.

Author Biography

Ştefan CÎMPEAN, Statul Major al Forțelor Terestre

Născut la data de 15.04.1976, în localitatea Cluj-Napoca. Este absolvent al liceului militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia și al Academiei Trupelor de Uscat ”Nicolae Bălcescu din Sibiu”, iar ca studii postuniversitare, a absolvit masterul de conducere interarme din cadrul Universității Naționale de Apărare ”Carol I”, în anul 2016. În ceea ce privește cariera militară, după absolvirea academiei a fost am fost avansat, progresiv, de la gradul de sublocotenent, până la gradul de locotenent-colonel, în anul 2015. A participat la misiuni internaţionale în Afghanistan, Irak, Sudan şi Kosovo. În anul 2016, la absolvirea masterului de conducere din cadrul UNAp, a fost numit pe funcția de șef compartiment instrucție poliție militară din cadrul structurii operație și instrucție / Statul Major al Forțelor Terestre (UM 02490 București, iar începând cu luna octombrie a anului 2016, este împuternicit ca șef de birou în cadrul serviciului informații / SMFT.

References

Haider Andre, Menzel Martin, Perkins Whiliam, NATO/Multinational Joint Intelligence, Surveillence and Reconnaissance Unit, Joint Air Power Competence Center, 2015.

Murray Robert, How NATO Makes the Unknown Known ‒ A Look at the Improvements to NATO Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, Joint Air Power Competence Centre, 2016.

Vitel Philippe, The Future of Allied Airborne Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, Science and Technology Committee, NATO Parliamentary Assembly, 2016.

Published

2017-04-11

Issue

Section

Articole