COMPETENŢA CULTURALĂ ŞI LINGVISTICĂ ÎN COMUNICAREA PUBLICĂ

Authors

  • Speranza TOMESCU Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Abstract

Articolul de mai jos analizează relaţia dintre comunicarea publică, pe de o parte, şi competenţa culturală şi respectiv lingvistică, pe de altă parte. Se pleacă de la premisa că o societate conştientă de valorile ei culturale, dar totodată capabilă să comunice în diverse limbi altor societăţi care sunt aceste valori şi de ce sunt ele importante în lume este o societate care are un viitor naţional şi internaţional cert. Lucrarea de faţă este totodată şi un îndemn la afirmarea identităţii culturale româneşti în toate aspectele ei atât în ţară, cât, mai ales, în afara graniţelor ei.

Author Biography

Speranza TOMESCU, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Speranza Tomescu s-a născut la Tulcea în data de 01.01.1970, a absolvit Liceul de matematică-fizică ”Spiru C. Haret” din Tulcea în anul 1988, Facultatea de Litere, secția română-engleză la Universitatea din București în 1994 și a obținut titlul de doctor în filologie la Facultatea de Litere a Universității din București în 2007, cu teza intitulată Terminologia militară. Delimitări. Caracteristici. Relaţii cu alte limbaje, lucrare publicată în București în anul 2008. Este lector universitar la Facultatea de Securitate și Apărare din Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” București, unde predă limba engleză în cadrul programelor de licență și de master în comunicarea publică și interculturală în domeniul securitășii și apărării din anul 2013. În această instituție, a ocupat funcția de lector universitar în Departamentul de limbi străine din cadrul FCSM din 2004 până în 2013 și funcția de asistent universitar din 1999 până în 2004. Anterior, a lucrat în învățământul preuniversitar în București între 1994 și 1999. Activitatea de cercetare a doamnei Speranza Tomescu s-a concretizat prin două proiecte de cercetare câștigate prin concurs, dintre care unul în calitate de director, un număr de 6 cărți (3 ca unic autor și 3 în colaborare), 10 articole și peste 10 participări la sesiuni de comunicări cu participare internațională din domeniile: lingvistică, terminologie și predarea și evaluarea limbii engleze conform STANAG 6001.

References

Baba Cătălin, Comunicare publică, Cluj-Napoca, 2013.

Chiciudean Ion, Ţoneş Valeriu, Gestionarea crizelor de imagine, comunicare.ro, Bucureşti, 2000.

Costea Miriam, Stănescu Dan, Manual de comunicare şi relaţii publice, Bucureşti, 2006.

Georgiu Grigore, Filosofia culturii: Cultură şi comunicare, Ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Editura comunicare.ro, Bucureşti, 2004.

Published

2016-03-31

Issue

Section

Articole