REFORMA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A ROMÂNIEI DIN ANUL 1952, PREFAŢA UNUI NOU DICTAT

Authors

  • Andi Mihail BĂNCILĂ Academia Tehnica Militara

Abstract

Instalarea regimului comunist în România a necesitat un lung şir de compromisuri din partea autorităţilor instalate de sovietici la conducerea ţării. Acestea s-au transpus în efectuarea unei multitudini de abuzuri de ordin fizic sau moral asupra locuitorilor precum şi prin legitimizarea acestor practici. Directivele venite de la Moscova impuneau liderilor comunişti de la Bucureşti înlocuirea tuturor oponenţilor regimului care încă mai deţineau funcţii de răspundere în stat, chiar şi din cele mai neînsemnate structuri şi rezolvarea pe cale amiabilă a problemei naţionalităţilor conlocuitoare. Singura soluţie viabilă pentru realizarea într-un timp record a acestor solicitări a fost efectuarea unei noi reforme administrativ teritoriale şi implicit a constituţiei ţării.

Author Biography

Andi Mihail BĂNCILĂ, Academia Tehnica Militara

Băncilă Andi Mihail este lector universitar la Academia Tehnică Militară unde predă cursurile de Relații Internaționale Politice și Militare Contemporane și Geopolitică. Este absolvent al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu promoția 2002. În anul 2009 finalizează cursurile masteratului de Relații Internaționale din cadrul Facultății de Istorie a Universității București iar în anul 2013 i se atribuie titlul de doctor în domeniul istorie la Universitatea „Ovidius” din Constanța susținând teza cu titlul „România în cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc de la dictat economic la emancipare 1949-1964”. Pe parcursul pregătirii doctorale a beneficiat de un grant de pregătire doctorală la Universitatea din Paderborn din Germania. În anii 2013 și 2014 a participat la desfășurarea de activități didactice la Tadeusz Kościuszko Land Forces Military Academy .

References

Fischer-Galaţi Stephen, România în secolul al XX-lea, Editura Institutului European, Iaşi, 1998

Focşăneanu Eleodor, Istoria constituţională a României 1859-1991, Editura Humanitas, Bucureşti, 1992

Ţincă Ovidiu, Constituţii şi alte texte de drept public, Editura Imprimerie de Vest, Oradea, 1997

http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/constitutie/constitutia-republicii-populare-romane-1952.php

ANIC, Fond CC al PCR, Cancelarie, Dosar 49/1952, Stenograma Biroului Politic al CC al PMR din ziua de 12 iunie 1952

ANIC, Fond CC al PCR, Cancelarie, Dosar 26/1951, Stenograma şedinţei din 4 iunie 1951 ţinută de delegaţii Comitetului Central care răspund pentru alegerea organizaţiilor conducătoare de partid pe regiuni

Published

2015-07-06

Issue

Section

Articole