Imagine copertă

COMANDORUL VICTOR (NIŢĂ) VOINESCU ‒ DE LA EROU LA AGENT AMERICAN

Florian BICHIR

Abstract


Una dintre cele mai mari figuri ale Marinei Regale Române interbelice a fost comandorul Victor (Niţă) Voinescu. Prim-comandant al submarinului „Delfinul” , comandorul Voinescu a reprezentat un reper atât moral, cât şi profesional pentru generaţii întregi de ofiţeri de marină. Prin acest articol îi aducem un prinos omagiu, cu regretul că numele său este, din păcate, omis din monumentala lucrare „Armata Română în al Doilea Război Mondial (1941-1945)” .
Comandorul Voinescu merită recunoştinţa noastră, cu atât mai mult cu cât, după instalarea regimului comunist, este urmărit non-stop de către serviciile de informaţii, pentru atitudinea sa „reacţionară”, după cum veţi observa într-un document al Securităţii pe care îl publicăm în premieră. Viaţa comandorului de legendă Voinescu ar trebui cercetată de către istoricii militari mult mai în detaliu, pentru că Marina Militară Română are cu ce se mândri.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


Bichir Florian, Corsarii uitaţi ai adâncurilor. Delfinul, Rechinul, Marsuinul, Editura Militară, București, 2014.

Duţu Alesandru, Dobre Florica, Loghin Leonida, Armata Română în al Doilea Război Mondial 1941-1945, Editura Enciclopedică, 1999.

Moşneagu Marian, Dicţionarul marinarilor români, Editura Militară, Bucureşti.

Arhiva CNSAS (ACNSAS) ‒ Fond Informativ, Dosar I 549747, două volume.
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com