CULTURA DECIZIONALĂ ‒ IMPACT ASUPRA ASIMETRIEI

Authors

  • Teodor FRUNZETI Universitatea Națională de Apărare „Carol I”
  • Liviu COŞEREANU Universitatea Națională de Apărare „Carol I”
  • Tiberius TOMOIOAGĂ Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Abstract

În prezent, atât modul de ducere al luptei, cât și sistemul educațional și cel decizional suferă schimbări radicale. Pe de o parte, se încearcă asistarea deciziei cu diferite instrumente, inclusiv computerizate, în vederea limitării erorilor și a timpului necesar luării acesteia, dar, pe de altă parte, tocmai mediatizarea respectivelor instrumente creează un alt mod de asimetrie, inamicul având cunoștințe detaliate despre aceasta putând să le utilizeze în propriul folos. În acest articol, se face o trecere în revistă a ceea ce reprezintă actul decizional militar și a influențelor pe care educația și experiența comandanților le pot avea în limitarea sau, dimpotrivă, în creșterea asimetriei conflictelor.

Author Biography

Liviu COŞEREANU, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Născut la data 11.06.1960, la Calafat, Mihail Liviu COȘEREANU este absolvent al Facultății de Fizică, din cadrul Universităţii București, promoţia 1985. Deţine titlul de doctor în Fizică și Știinte Militare și doctor în Informatii, acordate, în anii 2000 și 2010, de către Universitatea București și Universitatea Natională de Apărare. Pregătirea academică şi-a completat-o prin absolvirea mai multor cursuri/studii universitare de masterat, stagii de pregătire. De profesie inginer fizician, își desfășoară activitatea, în calitate de Comandant (Colonel CS I specialitatea militară: cercetare științifică), la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare. Are o vastă activitate ştiinţifică (cercetări efectuate, cursuri predate), fiind autor și coautor de cărţi, de articole și de comunicări ştiinţifice, apărute în ţară și în străinătate, dintre care se pot menționa: Sisteme optoelectronice de vedere pe timp de noapte cu intensificatori de imagine, Editura Univers Ştiinţific, Bucureşti, 2008; Evaluarea sistemelor de termoviziune, Editura Univers Ştiinţific, Bucureşti, 2009; „Sisteme electronice de vedere pe timp de noapte”, Observatorul Militar, nr.14, 1997; ”Anomalous vortex melting line in the two-component superconductor (Cu,C)Ba2Ca3Cu4O10+δ”, Physical Review B, Condensed Matter and Materials Physics, The American Physical Society, Nr. 18, Vol. 74, 2006; Formarea imaginilor - transformată Fourier, Sesiunea de comunicări la ICDA, oct. 1989; Obţinerea radiaţiei cu lungimea de undă de 1540 nm la laserii Yag.Nd. prin conversie Raman stimulată, prezentată, în 1993, la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice a ICDA Bucureşti.

References

George Larry, Morris Robert, Skovira Robert Joseph, Grant A.J., Jabro D. Ann, ”Synchronizing knowledge in military decision making: a research approach for exploring the effects of organizational culture”, Issues in Information Systems, Vol. IX, No. 2, 2008.

Col.dr. Gerras J. Stephen, Thinking critically about critical thinking: a fundamental guide for strategic leaders, US Army War College, 2006.

Ikpe B. Ibanga, ”Reasoning and the Military Decision Making Process”, Journal of Cognition and Neuroethics 2 (1), 2014.

Published

2018-04-02

Issue

Section

Articole