ÎNSEMNELE DE IDENTIFICARE SPECIFICE MIJLOACELOR DE EVACUARE MEDICALĂ ÎN CONFLICTELE MODERNE

Authors

  • Virgil DAMIAN Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Abstract

Experiențele tragice ale conflictelor militare din Europa secolului XIX au condus la necesitatea implementării unui set de reguli și angajamente internaționale în vederea protejării personalului rănit, incapabil să se apere și a structurilor de sprijin medical destinate strict pentru acest tip de misiune. Apariția Comitetului Internațional al Crucii Roșii și, ulterior, semnarea convențiilor de la Geneva și a protocoalelor ulterioare au creat obligativitatea structurilor combatante de a afișa în mod vizibil însemnele specifice facilităților medicale de tratament și a mijloacelor de evacuare medicală și a nu introduce aceste facilități și mijloace în lista de ținte posibile a fi angajate. Încălcarea frecventă de către partea insurgentă în conflictele din Irak și Afganistan a acestor protocoale produce o dezbatere contradictorie referitoare la necesitatea continuării utilizării acestor însemne, de către coaliția internațională, în special pentru mijloacele de evacuare aeromedicală.

Author Biography

Virgil DAMIAN, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Născut în Botoșani, jud. Botoșani, la data de 28.12.1976, a absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia în anul 1995, după care a urmat cursurile Academiei Trupelor de Uscat „Nicolae Bălcescu” din Sibiu pe care le-a absolvit în anul 1999. După absolvire a încadrat funcţii de comandă şi de stat major: comandant pluton logistic, comandant secție tragere, ofițer 5 / S2 – Cercetare, comandant baterie, șef compartiment planificare logistică, șef compartiment planificare operații și instrucție, șef al logisticii în cadrul Batalionului 81 LAROM din Brigada 8 LAROM. În prezent este ofițer masterand în cadrul Facultății de Comandă și Stat Major – specializarea management logistic, din cadrul Universității Naționale de Apărare. A participat, în perioada martie – octombrie 2010 și septembrie 2012 – martie 2013, ca șef al logisticii și instructor logistic în TO Afganistan în cadrul echipelor de consiliere și mentorizare OMLT – GSU și CS MAT.

References

Convenţia de la Geneva privitoare la protecţia persoanelor civile în timp de război, august 1949.

https://www.arrse.co.uk/community, accesat la 24 aprilie 2017.

http://www.murgencyairambulance.com, accesat la 24 aprilie 2017.

https://www.usnews.com/news/articles/2013/08/08/afghan-medevacs-run-to-gunfire-explosions-to-rescue-injured-comrades, accesat la 24 aprilie 2017.

Published

2017-07-07

Issue

Section

Articole