LOGISTICA ARMATEI ROMÂNE ÎN CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

Authors

  • Adela-Florentina STĂNESCU Liceului Tehnologic “Petrache Poenaru”, Bălcești, județul Vâlcea
  • Vasile STĂNESCU Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Abstract

Conflictele militare moderne au evidențiat rolul dezvoltării tehnologice și al logisticii militare (calitatea și cantitatea materialelor, viteza și capacitatea de transport, costurile implicate). Logistica reprezintă unul dintre cele mai importante domenii ale artei militare, de multe ori definitoriu pentru desfășurarea acțiunilor militare de către armata română. Corelarea eficientă dintre eșaloanele operative și cele logistice pot duce la obținerea victoriei.

Author Biographies

Adela-Florentina STĂNESCU, Liceului Tehnologic “Petrache Poenaru”, Bălcești, județul Vâlcea

Profesor Adela-Florentina Stănescu – s-a născut la 22 martie 1980 în localitatea Horezu, județul Vâlcea. A absolvit cursurile Facultății de Istorie si Patrimoniu din cadrul Universității “Lucian Blaga”, Sibiu, în anul 2003. A urmat masterul de Studii Europene la Facultatea de Istorie, Filosofie și Geografie din cadrul Universității din Craiova în anul 2008. În prezent este șef de catedră la catedra “Om și societate”, profesor gradul I, specializarea istorie, în cadrul Liceului Tehnologic “Petrache Poenaru”, Bălcești, județul Vâlcea.

Vasile STĂNESCU, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Maior Vasile Stănescu – s-a născut la 15 iulie 1978 în localitatea Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea. A absolvit cursurile Academiei Trupelor de Uscat “Nicolae Bălcescu”, Sibiu în anul 2000. A absolvit Cursul de bază pentru ofițeri la Școala de Aplicație pentru Artilerie Terestră “Ioan Vodă”, Sibiu, în anul 2001, Cursul Avansat pentru ofițeri de artilerie la aceeași instituție în anul 2008 și Cursul de Stat Major pentru ofițeri de artilerie la Centrul de Pregătire pentru artilerie terestră și artilerie antiaeriană “Ioan Vodă”, Sibiu, în anul 2012. Este licențiat în contabilitate și informatică de gestiune în urma absolvirii cursurilor Facultății de Contabilitate și Informatică de gestiune din cadrul Universității “Titu Maiorescu”, în anul 2010. În prezent este ofițer masterand la masterul de conducere interarme specializarea “Management Logistic”, la Facultatea de Comandă și Stat Major din cadrul Universității Naționale de Apărare “Carol I”.

References

Duțu Alexandru, Dobre Florica, Loghin Leonida, Armata română în al doilea război mondial, 1941-1945, Editura Enciclopedică, București, 1999.

Pînzariu Sorin, Istoria logisticii militare, curs universitar, Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I”, București, 2015.

*** Armata română în al doilea război mondial – Eliberarea Basarabiei și a părții de nord a Bucovinei (22 iunie - 26 iulie 1941), Editura Militară, București, 1996.

*** Armata română 1941 - 1945, Editura RAI, București, 1996.

*** Armata română în al doilea război mondial, Editura Meridiane, București, 1995.

Published

2017-07-07

Issue

Section

Articole