OBIECTELE REFERENŢIALE DE SECURIZAT

Authors

  • Laura-Ina-Veronica SÎRBU Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Abstract

O mare parte din teoria şi practica tradițională din relaţiile internaţionale se bazează pe ideea că statul este singurul obiect de referinţă legitim pentru asigurarea securității. Când obiectul de referinţă este statul, există, de obicei, reguli destul de clare cu privire la care reprezentanți ai statului pot vorbi despre securitate în numele său.

Author Biography

Laura-Ina-Veronica SÎRBU, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Laura-Ina-Veronica BOGDAN (căs. SÎRBU) este angajat al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” din 2004. A absolvit următoarele studii: Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene cu diplomă de licență eliberată de Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti; Masterat în domeniul - Ştiinţe Militare şi Informaţii, Programul de Studii Securitate şi Apărare absolvit în cadrul Universității Naţionale de Apărare „Carol I”. Începând cu anul 2014 este doctorand în domeniul Informaţii şi Securitate Naţională la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti.

References

*** Strategia Naţională de Apărare a Ţării 2015-2019 – O Românie puternică în Europa şi în lume, București 2015.

Buzan Barry, Ole, De Wilde Wæver Jaap, Securitatea: un nou cadru de analiză, Editura CA Publishing, Cluj-Napoca, 2010.

Buzan Barry, Peace, power, and security: contending concepts in the study of international relations, în Journal of Peace Research, 1984.

Buzan Barry, Popoarele, statele şi teama – O agendă pentru studii de securitate internaţională în epoca de după Războiul Rece, Editura Cartier, Chişinău, 2000.

Ghica Luciana Alexandra, Zulean Marian (coord.), Politica de securitate naţională: concepte, instituţii, procese, Editura Polirom, Iaşi, 2007.

Sava Ionel Nicu, Studii de securitate, Editura Centrului Român de Studii Regionale, Bucureşti, 2005.

Trager N. Frank, Simonie N. Frank, Introducere în studiul securităţii naţionale, University Press of Kansas, 1973.

Wolfers Arnold, Discord and Collaboration: Essay on International Politics, John Hopkind University Press, Baltimore, 1962.

Published

2017-01-09

Issue

Section

Articole