ROMÂNIA - VECTOR DINAMIC AL SECURITĂŢII ŞI PROSPERITĂŢII ÎN REGIUNEA MĂRII NEGRE

Authors

  • Daniel DUMITRU Universitatea Nationala de Aparare - Carol I
  • Ştefan Francisc BARA Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Cluj-Napoca

Abstract

Marea Neagră constituie un „punct” important pe frontiera geopolitică dintre Occident şi Orient, poziționat la întretăierea continentelor european şi asiatic, a constituit dintotdeauna o intersecţie a intereselor şi a drumurilor comerciale. Aici s-a produs contactul sedentari şi nomazi, aici s-au intersectat imperiile din toate timpurile istorice, aici s-au întâlnit sferele de influenţă în timpul Războiului Rece, aici s-au intersectat axele geopolitice regionale după 1990.

Author Biography

Ştefan Francisc BARA, Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Cluj-Napoca

Bara Ștefan, născut la data de 02.01.1976 în localitatea Șimleu Silvaniei, judetul Sălaj, cu domiciliul în localitatea Cluj Napoca, căsătorit, un copil, din anul 1998 ofițer în arma artilerie și rachete. În perioada 1990-1994 a urmat cursurile liceului "Iuliu Maniu" din localitatea Şimleu Silvaniei. În perioada 1994-1998 a urmat cursurile Academiei Trupelor de Uscat "Nicolae Bălcescu" din localitatea Sibiu. În perioada 2002- 2004 a urmat cursuri postuniversitare la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca în domeniul Informatică aplicată şi programare. În perioada 2011-2013, a urmat la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" cursurile de master în domeniul "Ştiinţe Militare şi Informaţii", specializarea Securitate şi Apărare Naţională. În perioada 2013-2015, a urmat la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" cursurile de master în domeniul "Ştiinţe Militare şi Informaţii", specializarea Conducere Interarme Forţe Terestre. În prezent, doctorand la Universitatea Naţională de Apărare în domeniul "Informaţii și securitate naționale".

References

Baltă C., Marin Gh., Marea Neagră, între necesitate şi realitate, Editura CTEA, București, 2005.

Calopăreanu Gheorghe, Complexul de securitate „Zona extinsă a Mării Negre”, Editura UNAp „Carol I”, Bucureşti, 2012.

Frunzeti Teodor, Zodian Vladimir, Lumea 2015, Enciclopedie Politică şi Militară, Studii strategice şi de securitate, Editura RAO, București, 2015.

Friedman George, Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul al XXI, Editura Litera Bucureşti, 2009.

Hunigton Samuel, Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale, Editura Antet, București,1997.

Neguţ Silviu, Marea Neagră ‒ o mare a conflictelor?, în volumul „Conferinţei naţionale a Societăţii de Geografie din România”, ediţia a X-a, Timişoara 2013.

Published

2016-10-17

Issue

Section

Articole