Imagine copertă

CRIMELE DE RĂZBOI – O SCURTĂ PRIVIRE CRITICĂ

Cosmin IVANCIU

Abstract


Cu sigurață, dintre toate crimele aflate sub jurisdicția Curții Penale Internaționale, crimele de război sunt cele mai vârstnice, combatanții fiind judecați, încă din cele mai vechi timpuri, pentru încălcări ale regulilor conflictului armat. În cadrul Conferinței de la Roma pentru adoptarea Statutului Curții Penale Internaționale, crimele de război au fost definite cât mai detaliat posibil. Dar acest lucru înseamnă că toate aspectele sunt clare, fără a lăsa loc unor interpretări greșite sau, din contră, poate fi considerat mai dificil ca un combatant să fie acuzat de crime de război? Răspunsul la această întrebare este scopul acestui articol.

Text integral:

PDF

Referințe bibliografice


Onica-Jarka Beatrice, Drept internațional umanitar – note de curs, Editura Universul Juridic, București, 2011.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Statutul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, document nr. S/RES/827/25 mai 1993.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Statutul Tribunalului Penal Internațional pentru Ruanda, document nr. S/RES/955/8 noiembrie 1994.

Statutul Curții Penale Internaționale, 1998.

Protocolul Adițional I la Convențiile de la Geneva din 12 august 1949, referitor la protecția victimelor conflictelor armate internaționale, 1977.

Declarația de la Haga referitoare la gloanțele care explodează, 1899.

Convenția de la Haga referitoare la legile și obiceiurile războiului terestru, 1907.
Revista Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” este indexată în baza de date internaţională Central and Eastern European Online Library: http://www.ceeol.com