CRIMELE DE RĂZBOI – O SCURTĂ PRIVIRE CRITICĂ

Authors

  • Cosmin IVANCIU Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”

Abstract

Cu sigurață, dintre toate crimele aflate sub jurisdicția Curții Penale Internaționale, crimele de război sunt cele mai vârstnice, combatanții fiind judecați, încă din cele mai vechi timpuri, pentru încălcări ale regulilor conflictului armat. În cadrul Conferinței de la Roma pentru adoptarea Statutului Curții Penale Internaționale, crimele de război au fost definite cât mai detaliat posibil. Dar acest lucru înseamnă că toate aspectele sunt clare, fără a lăsa loc unor interpretări greșite sau, din contră, poate fi considerat mai dificil ca un combatant să fie acuzat de crime de război? Răspunsul la această întrebare este scopul acestui articol.

Author Biography

Cosmin IVANCIU, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”

Maior asist. univ. IVANCIU Cosmin Este absolvent al Liceului Militar “Dimitrie Cantemir”, promoția 1997. Ulterior a absolvit Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”, specializarea Artilerie și rachete antiaeriene și Facultatea de Drept și Sociologie a Universității “Transilvania” Brașov, specializarea Drept. Din anul 2013 este doctorand, în domeniul “Științe militare”, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Pe parcursul carierei a îndeplinit diferite funcții în cadrul Regimentului 11 Rachete Sol-Aer “Horea” și a Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”. Din 2007 își desfășoară activitatea în Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”, unde încadrează, în prezent, funcția de asistent universitar în cadrul Departamentului de Științe Fundamentale și Management. Experiența profesională este completată de participarea la două misiuni în teatrul de operații din Afganistan.

References

Onica-Jarka Beatrice, Drept internațional umanitar – note de curs, Editura Universul Juridic, București, 2011.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Statutul Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, document nr. S/RES/827/25 mai 1993.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Statutul Tribunalului Penal Internațional pentru Ruanda, document nr. S/RES/955/8 noiembrie 1994.

Statutul Curții Penale Internaționale, 1998.

Protocolul Adițional I la Convențiile de la Geneva din 12 august 1949, referitor la protecția victimelor conflictelor armate internaționale, 1977.

Declarația de la Haga referitoare la gloanțele care explodează, 1899.

Convenția de la Haga referitoare la legile și obiceiurile războiului terestru, 1907.

Published

2016-10-17

Issue

Section

Articole