FACTORI MOTIVAȚIONALI ÎN CREȘTEREA INTERESULUI MILITARILOR PENTRU PRACTICAREA EXERCIȚIILOR FIZICE

Authors

  • George-Florin BĂIŢAN Academia Tehnică Militară

Abstract

Practicarea exercițiilor fizice oferă militarilor satisfacții dintre cele mai variate și mai puternice. Unul dintre motivele principale privind acestă activitate este afirmarea de sine, motiv subsumând încrederea în sine, stima de sine și nevoia de prestigiu (de a fi acceptat și aprobat, de a primi un rang într-un grup anume). Educația fizică militară și sportul oferă militarului posibilitatea de a se autodepăși și autoperfecționa, de a se autocunoaște mai bine și de a se realiza ca ființă umană. Subliniez faptul că motivele care stau la baza practicării activităților sportive sunt multiple și complexe, ele putându-se dezvolta variat, în funcție de context sau de personalitatea fiecărui militar.

Author Biography

George-Florin BĂIŢAN, Academia Tehnică Militară

Mr. Băiţan George Florin este asistent universitar la Academia Tehnică Militară unde predă, începând cu anul universitar 2007-2008, cursurile de Educaţie fizică militară şi Educaţie fizică şi sport. Este absolvent al Liceului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung-Moldovenesc, promoţia 1996, şi al Facultăţii Militare de Educaţie Fizică şi Sport „General Virgil I. Bădulescu” din cadrul Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport – Bucureşti, promoţia 2000. În anul 2005, cînd era încadrat ca ofiţer în compartimentul conducere operaţii şi instrucţie, a participat timp de 6 luni cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” la misiunea „Antica Babilonia” din Irak. În anul 2011 finalizează cursurile masterului de Managementul activităţilor de educaţie fizică şi sport din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Ecologice din Bucureşti. A participat la două activităţi de tip Staff Mobility – Training în cadrul programului ERASMUS, la Academia Forţelor Terestre din Wroclaw, Polonia în anul 2014 şi la Universitatea din Amsterdam, Olanda în anul 2015. Începând cu 01.10.2014 este student doctorand la Şcoala doctorală din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, domeniul „Ştiinţe militare”.

References

Dragnea A., Antrenamentul sportiv (teorie și metodică), Editura Didactică și Pedagogică, Bucureşti, 1996.

Epuran M. & Horghidan V., Psihologia educaţiei fizice, Editura ANEFS, Bucureşti, 1994.

Kronja T., Psychological debates about leadership in army, Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1996.

Prelici V., Performanță sportivă, personalitate, selecție, Editura Facla, Timișoara, 1980.

Tkavc S., Motor abilities in relation to sport activity and some morphological characteristics, Master's thesis, Faculty of Sport, Ljubljana, 2004.

Tomori M., Mental benefits of physical activity, Lepota gibanja, no. 10(2), 2000.

Tucicov-Bogdan A., Psihologie generală și psihologie socială, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1973.

Published

2016-07-01

Issue

Section

Articole