INTERVENŢIILE CONTRATERORISTE, NECESITATE ŞI ACTUALITATE

Authors

  • Adrian DIACONU Academia Tehnică Militară

Abstract

Studiul asupra intervențiilor contrateroriste continuă să genereze un interes sporit, mai ales în condiţiile actuale în care statele se confruntă cu o diversitate crescândă de riscuri şi ameninţări la adresa mediului de securitate intern şi internaţional. Pe plan mondial, intervenţia contrateroristă a devenit, cu precădere în ultima perioadă, o modalitate de rezolvare rapidă a diferendelor internaţionale. Analiza conceptului de intervenţie contrateroristă reprezintă o constantă a decidenților politico-militari responsabili cu asigurarea securităţii colective, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de gestionare a crizelor interne și internaționale.

Author Biography

Adrian DIACONU, Academia Tehnică Militară

Diaconu Adrian Mihai este șef compartiment secretariat la Academia Tehnică Militară. Este absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității de Vest Timișoara în anul 1999. În anul 2010 finalizeză cursurile masteratului de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București. Începând cu anul 2012 este doctorand în domeniul Științe Militare la Universitatea Națională de Apărare ,,Carol I”, iar din 2014 beneficiază de o bursă pentru pregătirea doctorală.

References

Arădăvoaice Gheorghe, Iliescu Dumitru, Niţă Dan, Terorism, antiterorism, contraterorism, Editura Antet, Bucureşti, 1997.

Ion Ion, Terorismul şi riposta militară, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2005.

Soare Vasile, Forţele Speciale.Comandouri aeropurtate în acţiune, Editura Ziua, Bucureşti, 2002.

Stăncilă Lucian, Terorismul provocarea secolului XXI, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2007.

Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX), Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iorgovan”, Bucureşti, 1998.

Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, Monitorul Oficial nr. 1.161 din 08.12.2004.

http://www.legex.ro.

Published

2016-07-01

Issue

Section

Articole