CRIZA REFUGIAŢILOR DIN NORDUL AFRICII ŞI ORIENTUL MIJLOCIU – MOTIV DE ÎNGRIJORAREA PENTRU ŢĂRILE EUROPENE?

Authors

  • Cezar CUCOŞ Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Abstract

Conflictele izbucnite sau reactivate din ultimii ani, în absența unui efort concertat de eliminare a cauzelor acestora, au făcut ca Uniunea Europeană să se confrunte cu un val de refugiați fără precedent în istoria recentă. Într-o perioadă de creștere a radicalizării societății, a xenofobiei și islamofobiei în multe state eurpoene, această situație a ridicat numeroase întrebări cu privire la pericolul reprezentat de aceștia la adresa securității și stabilității continentului european. Articolul își propune o analiză a obiectivității și temeiniciei acestor temeri, atât cu privire la pericolul infiltrării de către grupările teroriste a propriilor membri, cât și cu privire la riscul unor atentate teroriste sau a creșterii infracționalității pe termen mediu și lung.

Author Biography

Cezar CUCOŞ, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Este absolvent al Liceului Militar “Ştefan cel Mare”, promoţia 1992. Ulterior a absolvit Institutul Militar de Rachete şi Artilerie Antiaeriană şi Universitatea “Politehnica” Bucureşti – facultatea de inginerie aerospaţială, specializarea construcţii aerospaţiale. A urmat diferite forme de învăţământ, desfăşurate în ţară şi strainătate şi a obţinut titlul de master în Studii de Securitate la Universitatea din Bucureşti, respectiv master în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii – conducere interarme forţe terestre, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Din anul 2014 este doctorand în domeniul Ştiinţe militare.

References

• Convenţia privind statutul refugiatilor, semnată la Geneva la 28 iulie 1951;

• Protocolul privind statutul refugiaţilor, încheiat la New York la 31 ianuarie 1967;

• United Nations High Commissioner for Refugees, pe http://www.unhcr.org;

• Eurostat Statistics Explained, pe http://ec.europa.eu;

• Byman D., Do Syrian refugees pose a terrorism threat?, The Brookings Institution, October, 2015;

• Carrion D, Are Syrian refugees a security threat?, Japan today, September, 2015;

• Tallmeister J., Is Immigration a Threat to Security?, August, 2013, E-International Relations Students;

• Saux M., Immigration and Terrorism: A Constructed Connection, European Journal of Criminal Policy and Research 13(1-2), 2007, p. 57-72;

• Islamic State jihadis 'may be posing as Syrian refugees', by Press Association, în The Telegraph, September 2015, http://www.telegraph.co.uk;

• Bell B., Machin S., Fasani F., Crime and Immigration: Evidence from Large Immigrant Waves, Centre for Economic Policy Research, London, 2010.

Published

2015-12-14

Issue

Section

Articole