REPERE ISTORICE IMPORTANTE ÎN EVOLUŢIA DIPLOMAŢIEI

Authors

  • Roxana-Maria TOMA Colegiul Național de Apărare

Abstract

Diplomaţia este o artă ce exprimă capacitatea statelor de a se impune pe scena internaţională. Istoria diplomaţiei este fascinantă şi plină de întrebări şi răspunsuri. Încă din cele mai vechi timpuri diplomaţia a fost o parte integrantă a statelor. Conceptele diplomatice s-au dezvoltat de-a lungul istoriei. În îndelungata sa istorie diplomaţia a cunoscut momente de apogeu, pacea, şi de declin, războiul. Statele cele mai dezvoltate au avut nevoie de o dplomaţie puternică, de aceea au organizat-o în mod eficient. Scopul principal al diplomaţiei este promovarea crezurilor şi valorilor politice ale unui stat. Evoluţia diplomatică se leagă de istoria politică a lumii

Author Biography

Roxana-Maria TOMA, Colegiul Național de Apărare

Roxana Maria Toma s-a născut la data de 11.09.1985 în comuna Podu Turcului, judeţul Bacău. A absolvit Colegiul Naţional „Grigore C. Moisil” Oneşti în anul 2004. A urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Administrative Specializarea Administraţie Publică (2004-2008), Facultăţii de Economia Turismului Intern si Internaţional (2004-2008) dar şi cursurile Facultăţii de Drept ( 2005-2009). A absolvit două mastere, Master în Drept şi Administraţie Publică Europeană (2008-2010) şi Master în Management financiar public şi privat (2008-2010). A urmat o serie de cursuri de perfecţionare şi calificare postuniversitară după cum urmează; Colegiul Naţional de Apărare 2008, Institutul Diplomatic Român 2009, Cursul postuniversitar corespunzător programului de studii psiho-pedagogice pentru Nivelul I şi II din cadrul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic al Facultăţii de Psihologie a Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” Iaşi în perioada 2010-2011. Este mediator autorizat de Asociaţia Centrului de Mediere Craiova, cursul de mediator l-a urmat în perioada februarie - martie 2010. În prezent este căpitan de justiţie militară, ofiţer specialist în Biroul Cooperare Internaţională al Colegiului Naţional de Apărare. Este doctorand al Şcolii Doctorale - specializarea Informaţii şi Securitate Naţională, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti.

References

Anghel I. M., Dreptul diplomatic, Vol. I, II, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1984.

Barston R.P., Modern Diplomacy, Second Etition, Longman, London and New York, 1998.

Berindei D., Din începuturile diplomaţiei româneşti moderne, Editura Politică, Bucureşti, 1965.

Cândea V., Giurescu D.C., Maliţa M., Pagini din trecutul diplomaţiei româneşti, Editura Politică, Bucureşti, 1966.

Duculescu Victor, Ipostaze ale diplomaţiei, Bucureşti, 1986.

Duculescu Victor, Diplomaţia secretă, Casa Europeană, Bucureşti, 1992.

Fodere Pradier P., Cours de droit diplomatique, vol. I, Editura II, Paris, 1889

Frunzeti Teodor Diplomaţia Apărării, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” Bucureşti, 2011.

Geamănu Grigore, Drept internaţional public, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1983.

Garden de Guillaume, Traité complet de diplomatie :Ou, Theorie generale Des Relations Exterieurs Des Pussances de L’Europa, D’apres Les Celebres Autoriter, Vol. 3, Editor Biblio Bazaar, 2010.

Grotius Hugo, Despre dreptul războiului şi al păcii, Edi Ştiinţifică, Bucureşti, 1968.

Maliţa M., Diplomaţia. Şcoli şi Instituţii, ediția a II-a revăzută şi adăugită, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1975.

Năstase Adrian, Drept diplomatic şi consular, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2006.

Toma Maria-Roxana, Misiunile diplomatice şi problematica lor, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti, 2014.

Published

2015-10-09

Issue

Section

Articole