REZERVA DE FORŢE ŞI MECANISMUL COMPLETĂRII PIERDERILOR ÎN ACŢIUNILE MILITARE

Authors

  • Viorel STOICA Academia Română

Abstract

Armatele statelor membre NATO şi nu numai acestea, parcurg un proces amplu de restructurare și reorganizare a forţelor active şi celor de rezervă, sunt preocupate pentru stabilirea de noi direcţii şi modalităţi de instruire a rezerviştilor, astfel încât aceştia să fie în măsură să participe individual sau în grup la acelaşi gen de misiuni ca şi militarii activi. Domeniile de abordare ca profesionalizare, voluntariat, pregătirea rezervei de mobilizare, generare şi regenerare a structurilor militare sunt de actualitate şi de mare importanţă atât la nivelul Alianţei, cât şi al fiecărui stat membru în parte.

Author Biography

Viorel STOICA, Academia Română

Colonel (r) STOICA Viorel este nascut la 26 aprilie 1959, în localitatea Făgăraş, judeţul Braşov. A absolvit Liceul Nicolae Titulescu din Craiova, în anul 1979 şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie Antiaeriană şi Radiolocaţie, arma Rachete Antiaeriene, Braşov, în anul 1984. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, profil apărare antiaeriană, în perioada 1990-1992 şi ale Facultăţii de Drept, din Craiova, în perioada 2007-2011. A absolvit diferite cursuri de specializare în ţară şi străinătate şi două cursuri postuniversitare,unul de conducere şi unul de pedagogie. A îndeplinit funcţii la diferite eşaloane: la nivel unitate, mare unitate, comandament de armă, Statul Major General şi la Reprezentanţa Militară a României la NATO şi UE. În ultima perioadă a carierei militare a condus Centrul Militar Zonal Bucureşti şi Centrul Militar Zonal Dolj, de unde a şi trecut în rezervă în vara anului 2015. Este doctorant al Universităţii Naţionale de Apărare din anul 2012.

References

Gaston Bouthoul. Războiul, Editura Miliară, Bucureşti, 1978;

Ion Bălăceau, Iulian Martin, Valentin Dragomirescu, Interacţiunea strategiilor în conflictele armate moderne, Editura Universităţii Naţionale de Apărare ,,Carol I”, București, 2010;

Jean-Louis Dufour, Crizele internaţionale. De la Beijing (1900) la Kosovo (1990), Editura Corint, Bucureşti, 2002;

Manualul sprijinului cu personal în operaţii, București, 2014;

Vasile Baeţelu, Modernizarea organizării şi mobilizării armatei, Editura Militară, Bucureşti, 2003.

Published

2015-10-08

Issue

Section

Articole