DETERMINAREA CENTRELOR DE GREUTATE – O PROVOCARE CONTINUĂ ÎN PLANIFICAREA OPERAŢIILOR

Authors

  • Florin NISTOR Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Abstract

Determinarea centrelor de greutate reprezintă un proces abstract fără să se impună încă o metodă general valabilă pentru aceasta. Definirea greşită a centrelor de greutate poate conduce la risipă de efort sau mai grav la nerealizarea obiectivelor operaţiei. Articolul de faţă prezintă o culegere de metode folosite pentru determinarea centrului de greutate care să vină în ajutorul planificatorului.

Author Biography

Florin NISTOR, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”

Comandorul Nistor Florin este născut la 28 decembrie 1966 în localitatea Tîrgovişte. A absolvit în 1989 Institutul de Marină Constanţa. În cariera din Forţele Navale a ajuns comandant de navă maritimă dragoare, nave fluviale purtătoare de artilerie şi pe nave fluviale dragoare, a fost şi scafandru de luptă. A lucrat la nivel de mare unitate de marină (Bază Fluvială) unde a fost şef operaţii şi la nivelul Statului Major al Forţelor Navale pe linie de instrucţie şi evaluare. A participat în 2007 ca ofiţer de stat major la operaţia „Enduring Freedom” în teatrul de operaţii din Djibouti – Cornul Africii. A absolvit masterul de conducere interarme forţe navale în 2010, după care a rămas cadru didactic în Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. A obţinut titlul de doctor în Ştiinţe militare în 2014. În prezent este instructor avansat în cadrul Departamentului de Forţe Navale – facultatea de comandă şi stat major din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

References

***Doctrina Planificării Operaţiilor în Armata României, NECLASIFICAT, Bucureşti, 2013, p. 58.

***Glosar de termeni, Bucureşti, Editura AISM, 2002.

***Joint Operation Planning Process Workbook, Naval War College, 2008, p. C – 2.

*** Manualul de Planificare al Operaţiilor, NECLASIFICAT Bucureşti 2011, Nesecret, p. 180.

***Marine Corp Planning Process – Centers of Gravity, 2001, pe www.powershow.com/23909a-YmEwY/CENTERS_OF_RGAVITY_powerpoint_ppt_

US Dept. Of the Navy, Naval Warfare, Naval Doctrine Publication 1, Washington D.C., March 1994, p.35

Carl von Clausewitz, Despre Război, Editura militară, Bucureşti, 1982, p. 483.

Duţescu Laurenţiu, Centrele de greutate, articol în Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” nr.3/2009, p.29.

Echevarria O.J. Antulio, Centre Of Gravity, în revista Joint Force Quartely, nr. 35, National Defense University, Washington, p. 11.

Echevarria O.J. Antulio II, “Clausewitz’s Center of Gravity: It’s Not What We Thought,” Naval War

College Review, Winter 2003, pe www.nwc.navy.mil/press/Review/2003/Winter/art4-w03.htm,

Internet. Accesat la data de 05.05.2013.

Joseph Strange, Centers of Gravity and Critical Vulnerabilities: Building on the ClausewitzianFoundation So We Can All Speak the Same Language, Perspectives on Warfighting Number Four, 2d. Ed. Quantico, VA: Marine Corps Association, 1996, p.7.

Milan N. Vego, Joint Operational Warfare – Theory and Practice, US Naval War College, Second printing 2009

Petre Duţu, Metode şi procedee de identificare a centrelor de greutate pe timpul conflictelor armate, Editura UNAp, Bucureşti, 2005, p.12.

Rudolf M. Janiczeck, A concept at the crossroads: Rethinking the Center of Gravity, October 2007, pp. 6 - 8 pe www.StrategicStudiesInstitute.army.mi./ accesat la data de 04.03.2013.

Vasile Tofan, Gheorghe Mateescu, Mihai BRUMĂ, Conceptul de centru de greutate-vulnerabilităţi majore, instrument de lucrupentru stabilirea obiectivelor şi planificarea operaţiei, în Revista Forţelor Terestre nr. 2/2003, p. 22.

Published

2015-07-06

Issue

Section

Articole